1. Tineke, je bent hoogleraar burgerschap en migratierecht aan de Radboud Universiteit en woont in Gelderland. Ben je eigenlijk niet liever in Gelderland dan in Brussel?
Jazeker, ik vind het altijd weer heerlijk om donderdagavond naar huis te reizen, om te genieten van fietstochten over de dijk en wandelingen met de hond langs de Waal, en van de gezelligheid en inspiratie van Gelderse vrienden en collega’s. Maar de afwisseling is prima, als ik in Brussel of Straatsburg ben duik ik helemaal in het parlementaire werk, en ook daar is de samenwerking geweldig. En Brussel heeft fijne cafeetjes en mooie parken.
2. Je bent wethouder in Wageningen geweest, fractievoorzitter in de Eerste Kamer en je zit nu al weer 5 jaar in het Europees Parlement. Welke functie past het best bij je?
Lastige vraag, want alle drie hebben zijn charme. Het wethouderschap was prachtig omdat je daar meteen de effecten ziet van wetten en beleid, en ook de concrete effecten van je eigen beslissingen. In het Europees Parlement zit ik helemaal aan het begin van wetgeving, die dan ook meteen geldt voor 27 landen. Ik kan daar mijn expertise en betrokkenheid het beste kwijt, en heb daarbij nog steeds heel veel baat bij mijn ervaringen in Wageningen en Den Haag.
3. Je expertise ligt op het gebied van migratierecht. Wat wil je op dat gebied de komende 5 jaar in het Europees Parlement bereiken?
Er is nu een groot pakket nieuwe asielwetgeving aangenomen, en ik wil ervoor zorgen dat het Parlement de uitvoering goed gaat monitoren zodat we ook kunnen bijsturen en zorgen dat regels worden nageleefd. Verder wil ik meer controle op de migratiedeals met landen als Tunesië en Egypte: deze week berichtten onderzoeksjournalisten dat EU geld ertoe bijdraagt dat migranten worden achtergelaten in de woestijn of zelfs verhandeld. Ook aan onze buitengrenzen worden mensen die een asielaanvraag willen doen met geweld teruggeknuppeld. Als we onze Europese waarden ook maar een beetje serieus nemen, moeten we hier hard tegen optreden, en tegelijkertijd ervoor zorgdragen dat de verantwoordelijkheid voor asielzoekers eerlijk wordt verdeeld. Een kritisch en vasthoudend Parlement is daarbij hard nodig.
4. Wat gaan mensen in Gelderland ervan merken als ze op jou stemmen bij de Europese verkiezingen?
Dat ze een toegankelijke Europarlementariër in de buurt hebben, die graag verantwoording aflegt, vragen beantwoord en ideeën ophaalt, ook als die niet over ‘mijn’ terrein, gaan. Laatst bijvoorbeeld had ik een inspirerende afspraak met een initiatiefnemer voor de elektrische binnenvaart. Hij had een groenlintje van GroenLinks Gelderland gewonnen en we hebben besproken hoe we zijn plan verder kunnen brengen in Brussel. Verder ben ik ervaringsdeskundige wat betreft Gelderse steden (Nijmegen, Wageningen) en Gelders platteland (Alphen aan de Maas, Oosterbeek, Dodewaard), die ervaring neem ik mee in het politieke werk. En ik werk graag samen met mijn Gelderse GL_PvdA netwerk om onze progressieve plannen te pushen en uit te voeren en om in onze landelijke partij een goede Gelderse vertegenwoordiging te hebben.
5. Wat is volgens jou de mooiste plek in Gelderland?
Ik ben gek op de rivieren. Altijd anders, altijd prachtige luchten. Maar het mooist kun je nog op de rivieren kijken vanaf de stuwwallen in Gelderland. Die combinatie van heuvels en bossen met de rivierdelta’s, dat snijvlak van landschappen, Nederland op zijn mooist.
Wil je Tineke ontmoeten en haar nog meer vragen? Check hier de campagne-activiteiten in Gelderland en kom naar één van de evenementen met Tineke (of één van de andere kandidaten).