Gedeputeerde Staten moeten het klimaat serieus nemen en de doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn verhogen naar klimaatneutraliteit.

Dit was de boodschap waarmee GroenLinks het debat aanging in de commissie Energie, Economie en Milieu (EEM). Ons verzoek om over de uitkomst en de gevolgen van de klimaattop in Parijs te debatteren werd door bijna alle partijen in de Gelderse Staten ondersteund.

De uitkomst van Parijs maakt duidelijk dat het huidige beleid van Nederland en de Provincie Gelderland om in 2020 het minimale te doen om aan het 2 graden opwarmingsscenario te voldoen volstrekt achterhaald is. De inzet en ambitie moet fors worden opgeschroefd, want 50% kans om onder de 2 graden opwarming te blijven, is simpelweg niet voldoende.

Naast het Gelders Energie Akkoord waar GroenLinks heel blij mee is, ontkomen we er niet aan om ook te kijken naar andere sectoren zoals de industrie, land- en bosbouw en transport.

En er zijn twee concrete zaken waar we morgen mee kunnen beginnen:

  1. CO2 reductie en het klimaat een belangrijke rol geven in publieke aanbestedingen die de provincie Gelderland uitzet.
  2. Een integraal klimaatbeleid voeren, waarin al het nieuwe beleid van de provincie getoetst wordt op de gevolgen voor het klimaat en het halen van de CO2 reductiedoelen.

Het resultaat van het debat in de commissie is dat er voor de zomer een notitie komt van Gedeputeerde Staten over wat de Provincie kan doen om echt werk te maken van klimaatbeleid. Voorafgaand zal er gezamenlijk door Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten een ronde tafel  hierover georganiseerd worden en een technische briefing, die dienen als input voor de betreffende  notitie.