Uit de Statenvergadering van 3 juli 2019

  • Pilots aardgasvrije wijken zijn goede voorbeelden in de strijd tegen klimaatverandering
  • Behoud bomen wordt uitgangspunt
  • Perspectiefnota: eerste vertaling van het coalitieakkoord
  • Miscommunicatie en geen misleiding
  • Songfestival naar Arnhem?

 

Pilots aardgasvrije wijken zijn goede voorbeelden in de strijd tegen klimaatverandering

Celine Berserik hielt haar maidenspeech over de aardgasvrije wijken in Arnhem en Ermelo: 'GroenLinks steunt van harte de pilots voor aardgasvrije wijken in Arnhem en Ermelo. Deze zullen kennis opleveren en een voorbeeld zijn voor andere wijken. Daarmee nemen wij onze verantwoordelijkheid in de strijd tegen klimaatverandering'.

 

Behoud bomen wordt uitgangspunt

GroenLinks wil graag dat Gelderland groen blijft en dat bomen behouden blijven. Het burgerinitiatief 'Stop de bomenkap langs N-wegen' werd in de Staten behandeld. GroenLinks is tevreden dat PS Gelderland unaniem instemt voor het uitgangspunt van behoud van gezonde bomen bij toekomstig beleid. Een helder uitgangspunt waar we met politiek en inwoners van Gelderland vorm aan gaan geven, zo geeft Wouter Witteveen aan.

 

Perspectiefnota: eerste vertaling van het coalitieakkoord

De perspectiefnota geeft een eerste vertaling van het coalitieakkoord voor de oplading van de komende begroting. Janet Duursma ziet de voor GroenLinks belangrijke thema’s in de perspectiefnota terugkomen: er is een voortvarende inzet op de energietransitie, er wordt werk gemaakt van het herstel van de biodiversiteit en er komt een integrale visie op mobiliteit. 

Een ruime meerderheid van PS stemde in met de Perspectiefnota. Daardoor kan PS nu aan de slag om de begroting te gaan invullen. Dan moet concreet worden waar het geld precies naar toe gaat. Wel moet er nog gezocht worden naar 200 miljoen die nodig zijn voor alle ambities zoals verwoord in het coalitieakkoord. GroenLinks meent dat de doelen leidend moeten zijn en vertrouwt erop dat de nog te vinden financiën daarvoor geen belemmering zullen vormen.

 

Miscommunicatie en geen misleiding

Er was een debat over vermeende onwaarheden vanuit GS over de informatie die het vorige Gelderse college gaf over de asbestrapporten van afvalbedrijf Vink. Volgens de provincie kon die informatie niet openbaar worden gemaakt na overleg met het Openbaar Ministerie. Maar het OM gaf vorige week in een brief aan dat ze dat nooit hebben gezegd.

Voor GroenLinks is het uitermate belangrijk dat er open en transparant gewerkt wordt door de provincie. Onwaarheden en het verstrekken van onjuiste informatie zijn taboe en een politieke doodzonde.

Gedeputeerde Peter Drenth sprak van een verkeerde interpretatie. 'In een overleg van handhaving, politie en het Openbaar Ministerie komen onderzoeken naar boven. Soms wordt dan geïnsinueerd dat het wijs is soms iets nog niet openbaar te maken. Kennelijk is hier een interpretatie getrokken waarvan het OM achteraf zegt: dat is niet de juiste conclusie geweest.'

Voor GroenLinks ging het hier om miscommunicatie en niet om een bewuste misleiding en daarom is een motie van afkeuring hierover niet gerechtvaardigd. Dat laat onverlet dat GroenLinks de handhaving van milieuvergunningen van het grootste belang vindt, aldus Janet Duursma.

 

Songfestival naar Arnhem?

Er is veel enthousiasme om het songfestival naar Arnhem te halen. Voor Gelderland zijn er verschillende redenen om Arnhem te ondersteunen bij de komst van het Eurovisie Songfestival. Zo ziet de provincie het evenement als een ‘icoon van regionale samenwerking’ en wordt een flinke economische impuls verwacht. GroenLinks is daar echter verdeeld over. Het initiatief is mooi, maar de fractie heeft vraagtekens bij de inzet van middelen voor topevenementen.