Op oude bosgroeiplaatsen staat sinds 1850 bos. De bosbodems hier kunnen gezien worden als enkele van de laatste oorspronkelijke natuuronderdelen die we nog hebben. Over de eeuwen heen hebben zich hier hechte ondergrondse schimmelnetwerken en uitvoerige ecosystemen kunnen ontwikkelen. Ook dragen ze bij aan de verbindingen tussen grotere natuurgebieden. Daarmee zijn oude bosgroeiplaatsen van onschatbare waarde voor het behoud van biodiversiteit. En als je ze eenmaal kwijt bent, krijg je ze niet zomaar meer terug.

Toch stelt het college voor om alle oude bosgroeiplaatsen buiten het Gelders Natuur Netwerk hun bescherming te ontnemen. Een absurd idee waarmee we een enorme stap terug zouden doen: buiten onze natuurgebieden raken we mogelijk belangrijke schakels in onze ecosystemen kwijt. Een regelrechte aanval op onze natuur en biodiversiteit.  

Het voorstel van het college is volstrekt onbegrijpelijk. Daarom kwamen wij met een tegenvoorstel om de bescherming van alle oude bosgroeiplaatsen te behouden en alleen een uitzondering te maken voor initiatieven op bosgronden die aantoonbaar hun ecologische waarde hebben verloren. Uiteindelijk heeft het college onder zware druk van Provinciale Staten toegezegd om met een aangepast voorstel te komen. We blijven actief de vinger aan de pols houden of de Gedeputeerde met betere voorstellen komt. GroenLinks kiest altijd de kant van de bossen en de biodiversiteit. Daarvoor blijft het nodig dat we ons met hand en tand verzetten tegen dit soort inbreuken op onze waardevolle natuur.