Over bomen en bossen hebben wij in de Staten meerdere rondetafelgesprekken gehad met terreinbeheerders, inwoners en biodiversiteitsdeskundigen. De staat van onze natuur is slecht. Dat komt onder andere door monocultuur, stikstof , ziekte en droogte. Alle factoren versterken elkaar ook nog eens en daarom moet er geïnvesteerd worden in meer natuurlijke ontwikkeling van bossen.

Meer Bomen en Bos

Duidelijk is dat er meer bomen en bos nodig zijn; voor natuur, recreatie en klimaat. De  wens om meer productiebossen aan te leggen zodat Nederland zelf kan bijdragen aan klimaat wordt breed gedeeld. Klimaatbossen houden CO2 vast door opslag in hout voor meubels en woningbouw. Binnen de komende 10 jaar komt er 1200 ha nieuw bos binnen het Gelders Natuur Netwerk. Ook wordt ingezet op 500 ha extra bos in het agrarisch gebied. Landschapselementen zoals houtwallen zijn zeer belangrijk voor de biodiversiteit in gebieden met veel landbouw. GroenLinks vindt dat dit een hoge prioriteit verdient. Nieuw bos dient ook op landbouwgrond te komen, voor de komende 10 jaar gaat het  helaas slechts om 0,2% van de landbouwgrond in Gelderland.

Wij vinden dit veel te weinig en de totale hoeveelheid bos die aangelegd wordt mag voor ons meer worden de komende jaren. Wij gaan het goed in gaten houden hoe het beleid zich ontwikkeld.

Voor GroenLinks is het belangrijk dat er ook meer natuurbos bij komt in de Natura 2000 gebieden, die een derde van Gelderland beslaan. Nog teveel is er sprake van productiebossen in Natura 2000 gebieden.  Het is gelukt om dit op te nemen in het uitvoeringsplan. Statenlid Charlotte de Roo: “Meer natuurbos is essentieel voor flora en fauna om sterker te worden en te overleven”.

Zorgpunt is de clash tussen de energietransitie en de biodiversiteit. Want te vaak wordt biodiversiteit vergeten  bij het aanleggen van zonneparken of windmolens. Ons pleidooi om ervoor de zorgen dat de biodiversiteit vooruit gaat bij het aanleggen van energietransitie-projecten is gehonoreerd met een toezegging om hier in een nieuwe statenbrief op terug te komen. Wordt vervolgd dus!

Verbindingszones Helaas haalde een motie om nu in te zetten op een extra verbindingszone met een nieuw ecoduct ter hoogte van de A1 tussen Gelderland en Utrecht  het net niet. We kwamen vier stemmen tekort. Wel wordt er hard gewerkt aan het ontsnipperen van gebieden, zoals het Renkums Beekdal. GroenLinks blijft zich inzetten voor meer robuuste verbindingszones met andere provincies en met Duitsland.