In het najaar organiseert de Provincie Gelderland een ronde tafelgesprek waarbij wetenschappers, actiegroepen en andere betrokkenen de mogelijkheid krijgen om in te spreken over de biomassacentrale op de Kleefse Waard. Voorafgaand zullen de Statenleden een werkbezoek afleggen bij Veolia de eigenaar van de biomassacentrale.

 

Standpunt betreft biomassa

Of het nu gaat om biomassacentrales, houtkachels, mestverwerking of biobrandstoffen voor transport, het gebruik van biomassa voor energieopwekking staat garant voor controverses. Is het verbranden van snoeiafval wel klimaatneutraal? Hoe is het gesteld met de fijnstof die vrijkomt bij grootschalige houtstook? Niet alleen in de energietransitie, maar ook bij de overgang naar een circulaire economie speelt biomassa een grote rol. Veel bedrijven, bijvoorbeeld in de bouw en de chemie, willen hun fossiele en minerale grondstoffen vervangen door bio-based alternatieven. Maar is daarvoor voldoende biomassa beschikbaar? Bieden innovaties zoals zeewierteelt uitkomst, of striktere cascadering? Of moet de chemische industrie voor haar kunststoffen op zoek naar andere grondstoffen, zoals CO2 en waterstof?

 

Op deze vragen werden antwoorden gezocht afgelopen mei tijdens een conferentie van het wetenschappelijke bureau van GroenLinks, de Helling. Verschillende klimaatwetenschappers en deskundigen kwamen aan het woord en er vonden twee plenaire debatten en vier workshops plaats. De conferentie resulteerde in een gezamenlijk standpunt dat biomassa moet voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria. Zo mogen er, met uitzondering van dunningshout, geen hele bomen in de ketel van biomassacentrales belanden. Bij het gebruik van biomassa dient de nutriëntenkringloop te worden gesloten. Daarnaast dienen biomassacentrales publiekelijk te rapporteren over hun CO2-uitstoot, mede met het oog op afvang en opslag van CO2. Bovendien moet er een bovenregionale toets komen op de accumulatie van fijnstof door diverse vormen van kleinschalige en grootschalige biomassastook.

 

GroenLinks Gelderland deelt het standpunt van het wetenschappelijk bureau de Helling. Dit hebben we laten zien in een motie die breed werd gesteund in de Staten in mei 2017. In deze motie worden zeer strikte voorwaarden gesteld aan het gebruik van houtachtige biomassa voor energieopwekking. Het verbranden van houtachtige biomassa voor energieopwekking is alleen mogelijk wanneer deze:

  • Een innovatief en tijdelijk karakter heeft;
  • Als eerste fase cruciaal is voor toekomstige verduurzaming van de energieopwekking;
  • Biomassa gebruikt
    • Met een regionale afkomst (max 100km van de installatie);
    • Waar bij de winning geen verschraling van de bodem of achteruitgang van de biodiversiteit optreedt;
  • Die in de cascadering geen hoogwaardigere toepassing kent.

 

Tijdens de ronde tafelconferentie in het komende najaar in de Gelderse Staten zal alle informatie op tafel komen te liggen. Daarna zetten we alle feiten op een rij en gaan we met een kritische genuanceerde blik controleren of de biomassacentrale van de Kleefse Waard voldoet aan de randvoorwaarden van de motie in 2017. Vervolgens zal GroenLinks Gelderland tot een oordeel komen in de oordeelsvormende bijeenkomst en tot een besluit in de Statenvergadering.