GroenLinks op werkbezoek bij Cleantech Center in Zutphen

Henk Janssen, directeur van Cleantech Center, geeft aan dat de samenleving veranderd. Door alle nieuwe ontwikkelingen is werk niet meer gegarandeerd. Computers en robots nemen de werkzaamheden over. We moeten naar een basisloon en als tegenprestatie moeten de mensen een sociale bijdrage leveren.

Innovatief OV

GroenLinks vraagt Cleantech wat zij zou kunnen betekenen voor een nieuwe en innovatieve mobiliteit en specifiek OV. En dan niet alleen met ideeën voor de lange termijn, maar ook met concrete ideeën, waar direct mee aan de slag kan worden gegaan. Henk Janssen zegt dat daar mogelijkheden voor zijn.

Uitdagingen voor een duurzame toekomst

Het Cleantech Center is hét duurzame innovatiecentrum van en voor (Oost-) Nederland. In het Cleantech Center komen ondernemers, onderwijs en studenten samen om antwoorden te vinden op uitdagingen van de duurzame toekomst. Het delen van kennis over technologie is een voorwaarde. Meedoen betekent ‘voorsprong in (toepassing van) techniek’, met als doel de kringloop van productieprocessen steeds meer gesloten te krijgen.

Gesloten kringlopen

Met een goede uitgangspositie heeft het Cleantech Center de ambitie om – als verbinding tussen bedrijven, onderwijs en overheden – cleantech-oplossingen sneller te realiseren. Er worden proactief Challenges opgezet bij bedrijven en jongeren worden gemobiliseerd om te kiezen voor een ‘groene’ studie. Het Cleantech Center wil concreet bijdragen aan een gesloten grondstoffen- en energiekringloop binnen bedrijven.

Broedplaats

Cleantech Center is een broedplaats, zonder subsidie. Het zijn ondernemers die in dit kennisexpertisecentrum investeren. Er zijn 11 aandeelhouders die uit verschillende professies komen met een breed scala aan kennisexpertise.