Gelderland heeft veel geld van Den Haag gekregen voor natuurherstel. Dit is hard nodig, al is het natuurlijk dweilen met de kraan open als de bron van de stikstof uitstoot niet tegelijkertijd aangepakt wordt.

In Gelderland werken we met de aanpak van de Gelderse Maatregelen Stikstof(GMS). Met de nieuwste inzichten moet er volgens GroenLinks een plus boven op de huidige aanpak, doelen bijstellen en snelheid verhogen. 

Landbouwtransitie is nog urgenter geworden. Den Haag treuzelt en levert geen perspectief voor duurzame voedselproductie. En toch zijn er heel wat boeren die al zijn omgeschakeld naar duurzame of biologisch landbouw. En boeren die ook zien dat het anders moet en bereid zijn om daar mee te beginnen, maar daarbij ook steun nodig hebben. Hun frustratie over zo lang in onzekerheid zitten is begrijpelijk.

Boeren die geholpen willen worden in omschakelen of stoppen moeten geen verdere vertraging voor hun kiezen krijgen. De natuur kan ook niet langer wachten. We kunnen het ons niet veroorloven om de wetgeving nog langer op te slot zetten. Dat dreigt te gebeuren als de Tweede Kamer dit onderwerp controversieel verklaart. Als dat toch gebeurt en de formatie duurt opnieuw een jaar dan zijn we nog verder van huis. In het belang van de natuur is het daarom belangrijk dat de Tweede Kamerleden de aanpak van stikstof niet controversieel verklaren.

Lees hier het onderzoek van de WUR.