Gelderland is een regenboogprovincie. Dat betekent dat ze o.a. monitort op het welzijn van haar inwoners in de LHBTIQ+gemeenschap. De uitkomsten van het onderzoek baart ons enorm zorgen: de acceptatie en veiligheid van LHBTIQA+ers is verminderd ten opzichte van 2021. En dit raakt 200.000 Gelderlanders. Meer dan het aantal inwoners van onze grootste stad Nijmegen.
We zien hier het patroon in Gelderland:
- Vooral bij transgenders en non-binaire personen is er sprake van een verontrustende achteruitgang in veiligheidsbeleving.
- 17% van de LHBTIQA+-personen in Gelderland heeft de afgelopen twee jaar te maken gekregen met bedreiging, bekladding of vernieling of een vorm van mishandeling;
- De meldingsbereidheid van gewelds- en discriminatie-incidenten is laag. Dit wordt voornamelijk gevoed door het gevoel dat er niet serieus omgegaan wordt met meldingen en aangiftes.
- En een significant deel van de LHBTIQA+-gemeenschap overweegt zelfs te verhuizen. Of men is al verhuisd vanwege hun LHBTIQA+-identiteit.
- In het openbaar vervoer ervaren veel LHBTIQA+-personen een sterke toename van onveiligheid.
Tijdens het spoeddebat bracht Paul Smits de ernst van de situatie onder de aandacht: “De lhbti+-gemeenschap wordt op sociale media steeds meer geconfronteerd met scheldpartijen en bedreigingen. Wanneer Rikkie Kollé als eerste trans vrouw Miss Nederland wordt, stroomt het internet vol met berichten als ‘gore trans paardebek’, ‘manwijf’ of ‘kanker transformer’. Het is buitengewoon treurig dat er inmiddels een grote hoeveelheid lhbti+’ers is die zich online en in het dagelijks leven niet meer durven te presenteren als queer; die zich nu maar als cishetero laten zien zodat ze geen doelwit worden. We zien dat de haat in gesprekken over alle queer onderwerpen inmiddels overheerst, ten koste van positief en bemoedigend geluid. Ten koste van een geluid dat zegt: “Je mag er zijn.”
Dit betekent dat de emancipatie die in Nederland lang als verworvenheid werd beschouwd, plots weer wordt bevraagd. En dat terwijl we in onze grondwet nu net de discriminatie op basis van seksuele gerichtheid expliciet hebben uitgebannen.” Veel partijen in de Staten delen onze zorgen en spraken die ook uit. Een meerderheid van de partijen vindt dat we als provincie onze rol moeten pakken om hier iets aan te doen. Maar durfden zich nu niet uit te spreken voor de motie LHBTIQA+ veilig en vrij in regenboogprovincie Gelderland.
Het college heeft toegezegd te werken aan inclusiebeleid en daarin de uitkomsten van de monitor mee te nemen. Na ons spoeddebat zal het college ook in gesprek gaan met gemeenten om de rol van provincie verder uit te werken. GroenLinks blijft het onderwerp agenderen.