Het OV-concessiegebied IJssel-Vecht beslaat delen van de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland. Voor Gelderland gaat het globaal om het OV op de Veluwe ten noorden van Apeldoorn. Vorig jaar werd bekend dat de uitvoering van deze concessie voor 10 jaar aan Keolis werd gegund. Maar vanwege onregelmatigheden in de bieding van Keolis die pas recent aan het licht zijn gekomen, konden Gedeputeerde Staten van Gelderland, Overijssel en Flevoland niet veel anders besluiten dan het intrekken van de eerder aan Keolis gegunde concessie.

GroenLinks Gelderland stond achter de intrekking van de concessie. Juridisch was er geen andere optie. Maar het riep wel een aantal vragen op. Hoe gaat ervoor worden gezorgd dat er per december 2020 nog bussen rijden in het gebied? Wat betekent dit voor de inzet de zero-emissie elektrische bussen die al door Keolis zijn besteld en die een waardevolle bijdrage moesten gaan leveren aan onze doelstellingen voor de reductie van CO2-uitstoot. En wat betekent het voor het (extra aangeworven) personeel van Keolis? Door Keolis een tweejarige noodconcessie te gunnen (op basis van de dienstregeling die ze in december al zouden gaan uitvoeren als de concessie niet zou zijn ingetrokken) is de continuïteit van het busvervoer gegarandeerd, kunnen de elektrische bussen vanaf december gewoon instromen en blijven de gevolgen voor de buschauffeurs beperkt. Er zal een nieuwe aanbestedingsprocedure worden opgestart voor een definitieve OV-concessie vanaf december 2022. De nieuwe bussen en het huidige personeel van Keolis kunnen overgaan naar de nieuwe concessie.

Het intrekken van een OV-concessie is geen lichtvaardig besluit. Maar met de oplossing die nu door Gedeputeerde Staten is gevonden blijven de gevolgen voor reizigers, personeel en milieu beperkt. GroenLinks Gelderland is opgelucht.