Duurzame keuzes maken 
De plannen die nu op tafel liggen, sluiten deels aan op onze visie. Toch is er meer nodig om die gewenste duurzame toekomst waar te maken. We moeten namelijk ook besluiten wat we níet meer willen. Bedrijven die niet bijdragen aan een uitstootvrije, circulaire economie passen niet meer in de toekomst van Gelderland. We kunnen geen bedrijvigheid blijven faciliteren, die indruist tegen die duurzame toekomst en onze eigen klimaatdoelen. Daarom heeft GroenLinks samen met D66 ervoor gepleit om dit duidelijk vast te leggen. Ons amendement heeft het niet gehaald, maar het belang hiervan is vanuit ons en andere progressieve partijen kraakhelder uitgelegd. 

Maatwerk voor steden
In het beleidsstuk “Ruimte voor Economie” wordt terecht aandacht besteed aan de regionale verschillen binnen Gelderland, met een focus op de uitdagingen van dunbevolkte buitengebieden. Er wordt maatwerk beloofd om de brede welvaart daar te bevorderen. GroenLinks vindt echter dat de stedelijke regio Arnhem/Nijmegen net zoveel aandacht en maatwerk verdient. Uit de monitor ‘Brede Welvaart” blijkt namelijk dat deze metropoolregio, met 800.000 inwoners, het laagst scoort op belangrijke aspecten als welzijn, materiële welvaart, gezondheid en huisvesting. De gemeenten doen hun best om deze problemen aan te pakken, maar staan voor grote financiële uitdagingen. De gedeputeerde heeft als reactie op onze zorg, aangegeven dat er ook maatwerk komt voor de stedelijke regio’s. 

Brede welvaart verankeren 
Het principe van brede welvaart, dat economische groei ten dienste moet staan van een goed leven voor de inwoners, verdient volgens ons een prominente plek in het beleidskader. Daarom hebben we samen met andere partijen een amendement in gediend om brede welvaart expliciet te verankeren in het ontwerpbesluit. Zo zorgen we voor een economisch beleid dat iedereen ten goede komt!