GroenLinks Gelderland wil helderheid van Gedeputeerde Staten over de gevolgen van de te kiezen oplossing voor de aanpak van de verdroging van het Binnenveld bij Bennekom.

In het Binnenveld zijn twee natuurreservaten door de Europese Unie aangewezen als Natura 2000 gebied; de Bennekomse Meent en de Hel/Blauwe Hel. Om de verdroging te bestrijden zijn er twee voorstellen. Er is een plan van Royal Haskoning DHV, waarin wordt voorgesteld om grondwater van de Veluwe op te pompen en te gebruiken. Daarnaast is een plan van DLG voor peilverhoging van de Grift.

Als gekozen wordt voor de oplossing van Royal Haskoning DHV dreigt als gevolg van het oppompen van het grondwater van de Veluwe verdroging voor andere natuur. GroenLinks denkt dat het oppompen van grondwater averechts werkt en dus zal bijdragen aan een verdere verdroging van de Veluwe, in het bijzonder aan het droogvallen van beken en het verder wegzakken van de grondwaterstand in reservaten aan de rand van de Veluwe

Natte natuur is nodig voor de biodiversiteit. Omdat de verdroging van natuur toeneemt, is in het beleid van de provincie Gelderland verdrogingsbestrijding opgenomen. Dit beleidsdoel loopt al een aantal jaren achter. In 2006 verscheen hierover een rapport van de Rekenkamer ‘Pappen en nathouden’ en in 2009 verscheen een follow up van dit rapport. In beide rapporten wordt geconstateerd het gevoel voor urgentie ontbreekt. Het is nu vijf jaar later en het gevoel van urgentie is er nog niet.

GroenLinks wil helderheid hierover en heeft daarover Statenvragen aan Gedeputeerde Staten hierover gesteld.

 

Renske Waardenburg, Statenlid GroenLinks Gelderland

Wouter van Eck, Statenlid GroenLinks Gelderland