Oneindige groei op een eindige planeet, het is een onhoudbaar streven. De vraag naar meer en meer grondstoffen van onze lineaire economie zet steeds meer druk op natuur, milieu en onszelf. Om Gelderland in groene en gezonde staat door te kunnen geven, heeft de provincie als ambitie gesteld om in 2030 50% minder grondstoffen te gebruiken en in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Ondanks deze doelstellingen zijn er nog altijd structurele financiële knelpunten voor circulaire en duurzame ondernemers. Regels over de boekhouding, aanbesteding en financiering zijn grotendeels nog gericht op een lineaire economie. Maatschappelijke effecten, milieu-impact en brede welvaart worden nog te weinig meegenomen in onze financiële overwegingen. Zo moeten bedrijven een gebouw in 30 jaar afschrijven, ook al gaat een circulair gebouw veel langer mee. Hierdoor lijken duurzame keuzes duurder dan ze zijn. Om dit te voorkomen werken enkele gemeenten zoals Leeuwarden en Rotterdam al met financiële regels die circulaire investeringen eerlijker wegen. Daar mag een circulair gebouw nu over 50 jaar worden afgeschreven, omdat het langer meegaat. Daar kunnen we mogelijk inspiratie uit putten om onze eigen financiering beter aan te laten sluiten bij een duurzame en circulaire economie.
Hoewel het niet altijd in geld uit te drukken is, zijn onze natuur, ons milieu en andere maatschappelijke effecten van grote waarde. GroenLinks vraagt samen met PvdA het college om geld in te zetten op een manier die sociale en ecologische impact beter waarderen. Wat we nú niet investeren, betalen toekomstige generaties later terug. Niet alleen het Gelderland van nu, maar ook van de toekomst zal ons dankbaar zijn.