Zonder snel natuurherstel blijven vergunningen voor woningbouw, bedrijven en evenementen geblokkeerd. Kortom, Gelderland zit op slot! Er gebeurt simpelweg te weinig om de stikstofuitstoot terug te dringen. Gelderland, net als andere overheden, moet meer doen om de natuur te beschermen. Dit bleek opnieuw uit de uitspraak van de rechter in de zaak van Greenpeace tegen De Staat.

Gelderse Versnellingsaanpak Stikstof
Om Gelderland van het stikstofslot te halen kwamen de Gedeputeerde Staten (GS) met een aanpak om versneld het stikstofprobleem op te lossen. Deze aanpak bestaat uit meerdere onderdelen. Het eerste onderdeel is natuurherstel in kwetsbare gebieden. Hier zet het College vooral in op natuurherstel op de Veluwe en in het natuurgebied Willinks Weust bij Winterswijk, omdat daar de natuur het meeste achteruitgaat. Wij waarderen deze inzet, maar benadrukken dat ook andere natuurgebieden bescherming nodig hebben tegen een te hoge stikstofuitstoot.

Naast natuurherstel gaat de de provincie aan de slag met bronmaatregelen – maatregelen die uitstoot verminderen. Het College zet in op innovatie. Hoewel technische innovaties in bijvoorbeeld de veehouderij kunnen bijdragen aan stikstofreductie, is het vaak onvoldoende bewezen effectief. Gelukkig vat GS het begrip innovatie breed op; zo vallen biologisch boeren, kringlooplandbouw en extensiveren ook onder de noemer innovatie. Het blijft op dit moment onduidelijk welk vorm van innovatie de voorkeur krijgt en hoe het effectief het zal zijn.

Een belangrijk onderdeel van de plannen van het College is de introductie van bufferzones rond de Veluwe en Willinks Weust, iets waar GroenLinks al langer voor pleit. Binnen deze bufferzones moet de stikstofuitstoot drastisch omlaag. Maar het blijft onduidelijk hoe breed die zones worden. Worden ze slechts 100 meter, zoals BBB-minister Wiersma voorstelt, of gaan we voor 500 meter of zelfs meer dan één kilometer?

Deze onduidelijkheden maken de plannen van GS onzeker. Daarom hebben we een tussentijdse evaluatie van de versnellingsaanpak afgedwongen, zodat we kunnen bijsturen wanneer dat nodig is.

Zorgen voor een duurzame oplossing
Voor GroenLinks is de oplossing kraakhelder: minder stikstofuitstoot in Gelderland. Dat geldt voor de industrie en het verkeer, maar zeker ook voor de veehouderij. Innovatie kan helpen, maar zonder strikte uitstootdoelen levert het geen blijvende stikstofreductie op. Daarom pleiten wij voor gebiedsgerichte reductiedoelen. Zo weet elke regio en sector waar ze aan toe zijn, terwijl bedrijven de flexibiliteit behouden om zelf invulling te geven aan de doelen. Worden de doelen niet gehaald? Dan moet de provincie handhaven.

Een duidelijk meetbare aanpak leidt tot minder stikstof, geeft bedrijven en veehouders toekomstperspectief en voorkomt dat beleid weer sneuvelt bij de rechter. Wij zijn daarom blij dat onze motie om hiermee meteen aan de slag te gaan breed door de Staten is gesteund.

Kortom, een aanpak van “gewoon doen” is niet genoeg om Gelderland van het slot te krijgen. Met onze aanpak zorgen we voor herstel van de natuur én kunnen we samen vooruit. Want het kan gewoon.