Maar liefst zes Gelderse kandidaten kregen een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017. We stellen ze graag aan je voor! 

Deze kandidaten willen, net als alle GroenLinksers, een groene economie waarin welzijn voorop staat en welvaart gedeeld wordt. Een samenleving waarin iedereen meedoet en elk kind de kansen krijgt die het verdient. GroenLinks wil nieuw perspectief voor iedereen. We pakken de ongelijkheid aan – de ongelijkheid in inkomen, in vermogen en in kansen. Het is tijd om te kiezen voor één samenleving, een samenleving die mensen verbindt in plaats van uit elkaar drijft. Waar iedereen deel van uitmaakt, op zijn of haar manier. GroenLinks wil dat mensen weer vertrouwen krijgen in elkaar en in de toekomst. 

Dit zijn de mede-Gelderlanders die hier in de Tweede Kamer voor willen gaan: Lisa Westerveld (Nijmegen), Cathelijne Bouwkamp (Arnhem), Armağan Önder (Tiel), Volkert Vintges (Nijmegen), Huub Bellemakers (Nijmegen) en Marjoleine Snaas (Duiven).

Lisa Westerveld (plaats 14)

Mijn naam is Lisa Westerveld, ik ben opgegroeid in Aalten en ben in mijn studententijd vanuit de Achterhoek naar Nijmegen verhuisd. Daar werd ik al snel actief bij Studentenvakbond AKKU: een gedreven club die zich bezighield met beter onderwijs, maar ook met voldoende huisvesting voor studenten. Van 2007 tot medio 2009  was ik voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), die opkomt voor alle studenten in Nederland. In die functie leerde ik de landelijke politiek van dichtbij kennen doordat ik veel contact had met Kamerleden en ministers. Na afronding van mijn studie Filosofie ben ik betrokken gebleven bij het onderwijs. Ik werd lobbyist en woordvoerder bij de Algemene Onderwijsbond, de vakbond voor leraren.

Sinds 2014 zit ik voor GroenLinks in de Nijmeegse gemeenteraad. Hier deel ik de portefeuille Werk & Inkomen met een collega-raadslid en voer ik het woord op thema’s als sport en de leefbaarheid van de binnenstad. Ik zet me in voor thema's als een socialere bijstand, duurzame sportaccommodaties, een groene Waalkade en een groene en fietsvriendelijke binnenstad. Regelmatig schuif ik aan bij debatten over het basisinkomen. Met het veranderen van de arbeidsmarkt en het onhoudbare stelsel van sociale zekerheid, wordt het tijd dat we een goed gesprek met elkaar voeren over de samenleving in de toekomst. En over de positie van werk, (mantel)zorg en vrije tijd binnen die samenleving.

Ontspannen doe ik op het voetbalveld of bij een (metal)concert. Mijn vakanties besteed ik het liefst volledig op festivals. En er is niets mooier dan het zomerseizoen aftrappen met de Vierdaagsefeesten en de Zwarte Cross: twee festivals in de eigen provincie!

Het is een eer om op plaats 14 van de kieslijst te mogen staan.

Mochten jullie vragen hebben, benader me gerust via mail, facebook of twitter.

Lees meer:

https://groenlinks.nl/lisa-westerveld

Cathelijne Bouwkamp (plaats 22)

Momenteel ben ik fractievoorzitter van GroenLinks in de Arnhemse gemeenteraad. Daar werk ik, samen met mijn fractie, hard om de groeiende ongelijkheid in de samenleving tegen te gaan en zet ik mij in voor een ambitieuze duurzaamheidsagenda. De afgelopen tijd heb ik hard ingezet op de bescherming van bedreigde stedelijke natuur.

Lees meer:

https://groenlinks.nl/cathelijne-bouwkamp

Armağan Önder (plaats 30)

Al jong bleek dat ik gedreven was om mijn ambities na te streven. Nadat ik de mavo, de havo en het vwo had doorlopen, ben ik rechten gaan studeren aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, vanwege een groot rechtvaardigheidsgevoel. Tijdens mijn studietijd ben ik bestuurslid geweest van een stichting in Tiel die zich inzet voor huiswerkbegeleiding, sociale begeleiding en loopbaankeuze bij basis- en middelbare scholieren met een niet-westerse culturele achtergrond. Ook heb ik vrijwilligerswerk verricht bij onder andere Vluchtelingenwerk. Op dit moment ben ik werkzaam bij de provincie Gelderland als jurist werknemersbelangen. Ik kom namens FNV en CNV op voor de medewerkers van de provincie bij alle zaken over rechtsposities. Daarnaast ben ik sinds 2014 fractievoorzitter van GroenLinks in Tiel.

Lees meer:

https://groenlinks.nl/arma%C4%9F-%C3%B6nder

Volkert Vintges (plaats 31)

Ik ben Volkert Vintges uit Nijmegen, samenwonend en twee volwassen kinderen. Als bioloog ben ik mijn halve leven al werkzaam in de milieubeweging, eerst in de anti-kernenergiebeweging, daarna als andjunct-directeur bij Milieudefensie en nu al weer 16 jaar als directeur bij de Gelderse Natuur en Milieufederatie.

Nog anderhalf jaar en dan ga ik officieel met pensioen. Tijd om nog een nieuwe bijdrage te leveren aan een betere wereld. Omdat ik positief in het leven sta, is het glas bij mij meestal half vol, al kost me dat nu wel even moeite, na drie waarschuwingen in één jaar (het Oekraïnereferendum, Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen, red.). Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Om ervoor te zorgen dat we 16 maart niet wederom met een schok wakker worden, ben ik nu bezig om maatschappelijke organisaties te mobiliseren.

In Gelderland ben ik initiatiefnemer en mede-vormgever van het burgerwindpark Nijmegen-Betuwe waarvan de 4 molens inmiddels volop draaien. Ook ben ik initiatiefnemer en mede vormgever van het Gelders Energie Akkoord, welke ondertekend is door zo’n 150 Gelderse overheden, bedrijven, lokale energiecoöperaties e.d. Het GEA wordt inmiddels uitgerold en is nationaal een voorbeeld hoe van onderop de energietransitie naar een energieneutrale samenleving kan worden vormgegeven.

Ik ben in staat om mensen te enthousiasmeren en te winnen voor de groene zaak, of het nu energietransitie, meer natuur of een andere landbouw is. Ik ben al zo’n 35 jaar lid van GroenLinks en haar voorganger, jarenlang voorzitter van de afdeling Nijmegen en wil me inzetten om het GroenLinks gedachtegoed verder uit te dragen.

Lees meer:

https://groenlinks.nl/volkert-vintges

Huub Bellemakers (plaats 33)

Ik kom uit het zo goed als idyllische Tilburg-Noord, vanwaar ik al vanaf jongs af aan door mijn ouders werd meegetrokken naar vredesdemonstraties. Zorgen voor elkaar, meedoen aan de samenleving en houden van de natuur werd me de paplepel ingegoten. Na de middelbare school leefde ik een jaar bij een joodse familie in Boedapest, wat me overtuigd Europeaan maakte. Ik studeerde geschiedenis in Nijmegen en rolde daarna als online expert bij GroenLinks binnen. Ondertussen ben ik een allround campaigner. Nu werk ik bij Rutgers aan campagnes over onder andere seksuele vorming, abortus en seksuele agressie.

Lees meer:

https://groenlinks.nl/huub-bellemakers

Marjoleine Snaas (plaats 39)

Ik ben Marjoleine Snaas, alleenstaande moeder van twee dochters, 10 jaar raadslid/fractievoorzitter voor GroenLinks in Duiven, 16 jaar vrijwillig dierentuingids in Burgers Zoo, administratief medewerkster op een basisschool/peuteropvang, Life coach maar vooral mens. In mijn ogen is iedereen in beginsel gelijk, we zijn allemaal mensen. Opkijken naar of neerkijken op doe ik niet aan. Basisrespect voor mens en natuur is iets wat voor mij vanzelfsprekend is.

Lees meer:

https://groenlinks.nl/marjoleine-snaas