Al jaren zetten we ons in voor beleid dat stuurt op principes van gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusiviteit. Nu is die inzet eindelijk beantwoord in het nieuwe beleid. Daarin staan drie speerpunten centraal:
- We betrekken inwoners in al hun diversiteit en ervaringsdeskundigen bij het optekenen van onze plannen;
- Gemeenten ondersteunen we bij het inclusiever maken van hun beleid;
- Diezelfde ambities voor een gelijkwaardiger Gelderland passen we als werkgever ook in het provinciehuis toe.
Met deze stap vooruit laten we zien dat we staan voor een provincie waarin iedereen zich onderdeel van de Gelderse samenleving voelt, en zich niet uitgesloten voelt op basis van persoonlijke verschillen – ongeacht afkomst, geloof, ras, geslacht, beperking, seksuele gerichtheid, politieke overtuiging of welke menselijke variatie dan ook.
Daar waren niet alle partijen het mee eens. Sommigen deden een voorstel om het benoemen van die verschillende kenmerken te schrappen uit het beleid. Ook zetten ze vraagtekens bij beleid per doelgroep, terwijl de Grondwet op dit vlak juist vorig jaar is aangevuld. Gelijke behandeling vraagt om zichtbare erkenning van verschillen. Als we een provincie zonder onderscheid willen, moeten we juist meenemen hoe verschillende groepen ons beleid ervaren. Door ons te verplaatsen in verschillende doelgroepen kunnen we ons gelijkwaardigheidsbeleid beter vormgeven om verschillen in uitkomst in onze samenleving recht te trekken. Het zorgt ervoor dat wie structureel achterstaat, gelijke kansen krijgt – zodat iedereen juist wél samen mee kan doen en samen kan leven.
Ons gelijkwaardigheidsbeleid moet daarom een duidelijke plek krijgen in al onze programma's: van mobiliteit tot vrijheid, en van sport tot cultuur. Dat doen we niet als uitzondering, maar als belangrijk aandachtspunt om elk plan relevant te maken voor alle Gelderlanders. Dat betekent ook dat we voor elk beleid onderzoeken wie er baat bij heeft. Het college heeft ons toegezegd dat zij bij elke startnotitie van nieuw beleid een plan zullen presenteren hoe ze dit gaan onderzoeken, zodat we dit kritisch kunnen bekijken. Want wie niet wordt benoemd, bedienen we soms onbewust het meest.
GroenLinks ziet het nieuwe beleid voor diversiteit en inclusie als een belangrijke stap naar een gelijkwaardiger Gelderland. We blijven dit nauwgezet volgen, en blijven bouwen aan een provincie waar iedereen zich thuis voelt – en mee mag beslissen over zijn of haar toekomst