Inspraak
In de startnotitie stellen we kaders voor het proces. GroenLinks heeft aandacht gevraagd voor de rol van maatschappelijke partners zoals natuurorganisaties en de toezegging gekregen dat zij, net als regio’s en gemeenten, een rol in het inspraakproces krijgen.
Inhoud
Welke onderwerpen moeten er aan bod komen in de Startnotitie? Daarvoor is een inhoudsopgave, met hoofdstukken waarin wij veel belangrijke thema’s terugzien. Biodiversiteit en water. Klimaatadaptatie. Ruimte. Energie en klimaat.
Het gevaar bestaat dat die hoofdstukjes op zichzelf staan. Terwijl Klimaatadaptatie een heel belangrijke bouwsteen is voor het hoofdstuk Wonen. En Water is een cruciaal thema bij een gezonde en veilige leefomgeving. Om maar twee voorbeelden te noemen.
Drie Bouwstenen
GroenLinks vindt dat er drie thema’s zijn die eigenlijk in elk hoofdstuk aan de orde zijn.
- De gezondheid van mensen en de omgeving.
- De veiligheid – niet alleen verkeersveiligheid, maar ook waterveiligheid, sociale veiligheid, een veilige werkomgeving, bijvoorbeeld.
- Bodem en water sturend. Een wettelijk kader dat het Rijk ons meegeeft, maar dat gek genoeg nergens genoemd wordt. We zien dat water komt op plekken waar we willen wonen, droogte op plekken waar we voedsel verbouwen of waar natuur onder lijdt.
Wij dienden een motie in om de drie bouwstenen mee te geven, samen met de progressieve oppositie. Een meerderheid koos ervoor die niet te steunen.
Ambities
In de startnotitie spreken we ook af wat het beoogde resultaat is. GroenLinks vindt dat er wel heel laag gemikt wordt. In de toekomst “nog steeds een fijne provincie zijn” om te wonen, werken en leven toont een gebrek aan realiteitszin en ambitie. Alsof het nu allemaal prima is. Er niets beter hoeft. Dat vinden wij onverschillig en gemakzuchtig. De gedeputeerde verzekerde ons vol ambitie te zitten. Wij hopen die ambities terug te zien wanneer de eerste kaders voor besluitvorming naar Provinciale Staten komen.