Graangeluk in Quadenoord

De GroenLinks Statenfractie heeft donderdag 2 juli een werkbezoek gebracht bij Graangeluk op het landgoed Quadenoord met Marcel van Silfhout en met ecohydroloog Flip Witte.

 

Marcel van Silfhout van Graangeluk heeft ons rondgeleid. Marcel is akkerbouwer en stond aan de basis van de Heideboerderij in de regio Renkum. Daar is hij gestopt en hij zet zich nu in voor Graangeluk. Hij vertelt over de ontwikkeling van akkers voor de teelt van oorspronkelijke graanrassen op Landgoed Quadenoord. Hij combineert deze teelt met het herstel van inheemse akkerkruiden.

Verder was ook de ecohydroloog Flip Witte aanwezig. Hij vertelde over de gevolgen van droogte voor het landschap. Waardoor verdroogt de natuur en wie zijn de veroorzakers. Hoe herstellen we verdroogde natuur en wat gebeurt er met onze natuurdoelen als het klimaat verandert. Verder ging hij in op de vitaliteit van natuurbodems. Wat betekent klimaatverandering voor de waterbalans, en hoe grijpt dat vervolgens in op de soortensamenstelling van de vegetatie. Wat vertellen plantensoorten ons over de toestand van de bodem.

Afsluitend kon er nog genoten worden van streekbrood en een biertje van Graangeluk.