Drie weken word ook ik geacht om vooral thuis te werken. Dinsdag (17 maart) vergaderden we nog in het provinciehuis met het college van Gedeputeerde Staten, maar de komende weken gaat dit via skype. Dus ik werk nu thuis in mijn woonkamer, veelal oortjes in en maar bellen, soms met hele groepen en al of niet met beeld erbij. Het is een vreemde gewaarwording. De vergaderingen lijken ineens veel efficiënter, minder lang en mensen zijn to the point. Het zal me niks verbazen als na de coronacrisis we veel meer online gaan vergaderen. Scheelt natuurlijk ook een hoop gereis.
Het is wel verdomde saai! We zijn sociale wezens, willen elkaar in de ogen kunnen kijken en begroeten met een handdruk. Nu zitten we allemaal thuis opgesloten en turen naar onze beeldschermen.
Ondertussen proberen we ons werk zo goed als mogelijk voort te zetten. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat we wel doorgaan met de besluitvorming over de Regionale Energie Strategieën want de concept RESsen moeten op 1 juni zijn ingeleverd. Het openbaar vervoer is de afgelopen week totaal ingestort. Omdat nog maar een paar procent passagiers over bleven, besloten we de vervoersbedrijven in Gelderland toe te staan over te gaan op een soort weekend-/vakantie-dienstregeling.
Provinciale Staten kunnen in deze periode ook niet meer gezamenlijk vergaderen, terwijl er wel voorstellen zijn met een deadline. De fractievoorzitters werken aan een oplossing.
Intussen denken we in GS ook na over hoe wij als provincie het beste kunnen helpen bij de bestrijding van de nakende crisis. Helaas onvermijdelijk, maar we weten nog niet waar de hardste klappen zullen vallen. Gelukkig heeft de Rijksoverheid tientallen miljarden klaarstaan om de meest acute financiële nood te kunnen verlichten.
We grossieren momenteel in crises, want we hebben ook nog de stikstof-, biodiversiteits- en klimaatcrisis. De oplossingen zitten echter allemaal in dezelfde hoek: verduurzaming van de samenleving. Het zou dan ook irrationeel zijn om juist daarop te bezuinigen. Investeren in verduurzaming van onze woningen levert juist veel lokale werkgelegenheid op. Onze slogan uit de vorige crisis kan zo weer worden gebruikt: Groen Werkt!
Los van alle ellende ontstaan er ook allerlei creatieve en hartverwarmende acties om mensen te helpen en op te beuren. Rutger Bregman heeft dan ook gelijk: de meeste mensen deugen. Er is gelukkig veel waardering voor de mensen die momenteel dag en nacht in touw zijn in vitale sectoren zoals de zorg. Ik krijg daar wat van mee via mijn partner die in de ouderenzorg werkt. Ik wens ieder die dit leest heel veel sterkte toe, vooral als er in je nabijheid getroffen mensen zijn. Let op elkaar!
Jan van der Meer
Gedeputeerde Klimaat en Energie, Milieu en Gezondheid en Openbaar Vervoer
Meer weten over Jan? Kijk dan hier.