Verslag bijeenkomst GroenLinkse raadsleden en wethouders uit Gelderland op 25 juni 2010
Om 17.00 uur zijn er al veel GroenLinksers aanwezig in Bosch Arnhem, waar zij genieten van een drankje en het prachtige, zomerse weer. Het eerste uur staat in het teken van het gezellige ontmoeten. Er zijn ongeveer 40 aanwezigen en er is veel animo om informeel van gedachten te wisselen.
Tegen 18.00 uur wordt er gegeten aan drie lange tafels. Men kan gebruik maken van een lekker, tweegangen menu, al dan niet vegetarisch. Een kopje koffie of thee kan in de zaal genuttigd worden waar alles in gereedheid wordt gezet voor de sprekers.
Bestuurlijke spaghetti
Rond 19.15 uur houden Jan Wijnia en Kees Luesink een inleiding op het thema “Bezuinigingen en de consequenties voor gemeenten”.
Statenlid van Gelderland Jan Wijnia benadrukt met name de bestuurlijke spaghetti en zegt dat er een middenbestuur moet komen, waarbij provincies en waterschappen samengevoegd zijn. Een middenbestuur dat democratisch gelegitimeerd is, een open huishouding kent en een eigen belastinggebied heeft. Ook op landelijk niveau moeten departementen anders in elkaar worden gestoken.
Bij de provincie nieuwe stijl moet de nadruk liggen op de fysieke leefomgeving. Het sociale beleid en welzijn, moet warm overgedragen worden, dus inclusief bijbehorende middelen, aan gemeenten.
GroenLinks Gelderland stelt voor de helft te bezuinigen en de nadere helft te minderen op de investeringen. Let bij de investeringen met name op goed gebruik van de ruimte, de ontwikkeling van de natuur, OV en fiets.
Niet het geld, maar de onderliggende inhoud
Kees Luesink, voormalig wethouder financiën in Zutphen en tegenwoordig burgemeester van Doesburg, steekt zijn verhaal op een andere manier in. Hij geeft aan dat GroenLinks bij de bezuinigingen moet kijken naar de onderliggende inhoud en daarbij haar kaders in het oog moet houden. Financiën mag niet de hoofdmoot zijn. Maak keuzes en heb lef en moed! Kijk ook naar de inkomstenkant.
Kees vindt het vergroten van de bestuurlijke schaal naar 40 à 50 supergemeenten en enkele grote provincies geen goed idee, want alles heeft zijn eigen maat, zeker op het platteland. Bovendien kost reorganiseren heel veel geld. Verder stelt hij dat gemeenten niet verder moeten bezuinigen, zeker niet nu er nieuwe taken toegevoegd worden.
Behoud GroenLinks gedachtegoed
Er worden daarna vragen gesteld en discussies gevoerd over de insteek die GroenLinkse gemeentefracties moeten nemen met betrekking tot de bezuinigingen. Probleem daarbij is dat er niet op de wettelijke taken bezuinigd kan worden, maar slechts op de bovenwettelijke taken en dat is vaak op sociaal, maatschappelijk vlak. Echter je kunt ook vraagtekens stellen bij de wettelijke taken. Je moet je ook niet blind staren op de kleine posten, maar probeer slagen te maken op de grote bedragen. Houdt er ook rekening mee dat veel subsidies cumulatief zijn. Provinciale subsidies zijn vaak gekoppeld aan overheidssubsidies en anderen geldgevers. Kijk ook naar voorstellen die op termijn juist geld kunnen opleveren.
Let op het klimaatplan, het minimabeleid en zorg er voor dat de WMO niet uitgekleed wordt.
Als afsluiting van de bijeenkomst wordt er de verwachting uitgesproken dat er een vervolg komt op deze bijeenkomst. Een goed idee is ook om de verschillende ideeën en benaderingen rond de bezuinigingen te verzamelen en op de GroenLinks website te zetten.
Al met al vinden de aanwezigen het een heel geslaagde dag. En na een laatste drankje trekt iedereen voldaan huiswaarts.