Arbeidsdiscriminatie is een groot maatschappelijk probleem. Deze vorm van discriminatie vindt vooral plaats op basis van een bi-culturele achtergrond en leeftijd, blijkt uit onderzoek. Om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan, wil GroenLinks dat de provincie sollicitatiebrieven gaat anonimiseren. “Met anoniem solliciteren kan de provincie zijn verantwoordelijkheid nemen als werkgever, maar ook het signaal afgeven dat  arbeidsdiscriminatie niet acceptabel is,” aldus GroenLinks-Statenlid Paul Hofman-Fransen.

Er zijn eerder kleine proeven met anoniem solliciteren gedaan, maar in de gemeente Den Haag is er het afgelopen jaar voor het eerst in Nederland grootschalig mee geëxperimenteerd. De resultaten zijn bemoedigend, volgens GroenLinks. Uit de proef blijkt dat mensen met een biculturele achtergrond vaker solliciteren, vaker uitgenodigd worden en vaker aangenomen worden dan voorheen. Ook zijn de Haagse managers overwegend positief over de proef.

Is de provincie Gelderland bereid…

GroenLinks Gelderland heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie. Daarin vraagt GroenLinks of GS ook het belang van het tegengaan van arbeidsdiscriminatie inzien voor de organisatie en als signaal naar de samenleving. Verder wil GroenLinks weten of GS anoniem solliciteren als een middel ziet om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan en of het bestuur bereid is om een proef te starten met anoniem solliciteren.

… het goede voorbeeld te geven?

Paul Hofman-Fransen: “Gelderland kent een diverse samenleving, waarin iedereen gelijke kansen hoort te krijgen. Discriminatie is verboden. Het is goed om je daarover uit te spreken, maar zeker zo belangrijk is het dat je ook zelf als overheid stappen zet om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan. Daarnaast is er behoefte om meer onderzoek te doen naar anoniem solliciteren, zodat andere overheden en werkgevers daarvan kunnen leren.”