Wij waren met 5 personen: Joa Maouche, Paul Hofman-Fransen, Wouter Witteveen en Evert Vermeulen. Onze stagiaire Theresa Soong Long vergezelde ons daarbij.
Om 15.00 uur werden we ontvangen bij Kees van Immerzeel, fractievoorzitter GroenLinks Doesburg, met koffie en thee. We hebben een gesprek gevoerd over de ontwikkelingen in de Fraterwaard en ook kregen we een uitleg over de waterkrachtcentrale die hier door Kees van Immerzeel geïnitieerd is.
We trapten echter af met een gesprek over de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA. Kees van Immerzeel en Peter Bollen (PvdA, en momenteel ook nog wethouder sociaal domein in Doesburg verzorgden de aftrap.
Rond 16.30 uur liepen we naar de plek waar de waterkrachtcentrale gaat komen. Vandaar zijn we naar het Arsenaal gegaan, waar we hebben afgesloten met een drankje en wat eten.
GroenLinks en PvdA gaan samen in Doesburg
GroenLinks en de PvdA in Doesburg gaan de komende gemeenteraadsverkiezingen samen één lijst vormen. Onder het motto: Rood en Groen: Samen Sterk willen ze een nieuw krachtig links geluid laten horen in Doesburg. Een geluid waarin mens en milieu weer centraal komen te staan.
De ledenvergaderingen van GroenLinks en PvdA spraken dinsdagavond 29 augustus afzonderlijk van elkaar hun steun uit voor de gezamenlijke lijst. Die zal aangevoerd gaan worden door het duo Peter Bollen (thans PvdA-wethouder) en Kees van Immerzeel (momenteel onze fractievoorzitter in de Doesburgse raad).
GroenLinks en PvdA presenteerden diezelfde avond ook het concept-verkiezingsprogramma. Daarin zetten de partijen in op drie kernpunten:
-
Zorggeld blijft voor de zorg!
-
Tandje erbij als het gaat om verduurzaming!
-
Werk voor iedereen!
Met een nieuw krachtig links geluid willen wij samen met de PvdA in Doesburg tegenwicht bieden aan de rechtse- en populistische geluiden van tegenwoordig. Als het aan ons ligt, komen mens en milieu weer centraal te staan. Wij willen inzetten op een verbonden en duurzame samenleving, waarin het voor iedereen goed leven is.
Ontwikkelingen in de Fraterwaard
De Fraterwaard heeft door de jaren heen vaker te maken gehad met bedreigingen. Al in 1965 speelde er een discussie; komt er industrie of toerisme. Destijds heeft toerisme de ruimte gekregen, maar door te veel druk op de natuur en omgeving zijn de campings aan het Zwarte Schaar ook gebonden aan regels en is hun groei ook beperkt.
De Fraterwaard is als onderdeel van de uiterwaarden van de IJssel een beschermd natuurgebied dat valt onder Natura-2000. Het is als specifiek vogelrichtlijngebied aangemerkt. Doordat de Fraterwaard door Natura-2000 en het bestemmingsplan van de Gemeente Doesburg beschermd wordt, dacht iedereen dat het gebied voor altijd gevrijwaard zou blijven van industriële bedreigingen. Niets blijkt minder waar: nu spelen de plannen voor een Ecopark – een mooi woord voor industrieterrein- in de Fraterwaard.
De Stichting Fraterwaard zet zich in om de natuurwaarden te versterken en het historische landschap te behouden. Twickel heeft een natuurvriendelijk beleid bij het beheer van het landschap. Daarom staan zij samen kritisch tegenover slecht onderbouwde bouwplannen in een natuurgebied, en zeker in dit bijzondere landschap. De partijen van de grond in de Fraterwaard waar het om gaat, is in het bezit van Stichting Twickel, Staatsbosbeheer en loonbedrijf Derksen.
Een haalbaarheidsstudie waarin ook alternatieven aan de orde zouden komen is door wethouder Ellen Mulder niet doorgezet.
Rotra en Ubbink zijn twee van origine Doesburgse bedrijven die we graag behouden willen zien voor Doesburg. Zij hebben geen gezamenlijke activiteiten en zijn dus niet noodzakelijk samen aan deze locatie gebonden. Rotra kent watergebonden activiteiten en is daar op de huidige locatie wel gebonden. Echter zij vindt het terrein van Ubbink te klein. De vraag is ook of de Rotra niet haar loodsen kan verplaatsen naar het bedrijventerrein op Angerlo (staat leeg) of elders, zodat er niet uitgebreid hoeft te worden in dit waardevolle en beschermde natuurgebied.
Waterkrachtcentrale Doesburg
Het stadje Doesburg telt zo’n 11.500 inwoners. Nabij stroomt de rivier de Oude IJssel, een arm van de IJssel die op haar beurt eindigt in de Rijn. Een stuw in de rivier de Oude IJssel bij Doesburg schept de ideale voorwaarden voor een waterkrachtcentrale. Het debiet, ofwel de hoeveelheid water die de rivier per tijdseenheid transporteert, is genoeg om 500 huishoudens van stroom te voorzien.
Initiatief genomen door Kees van Immerzeel
Kees van Immerzeel, hydroloog en fractievoorzitter GroenLinks Doesburg, heeft indertijd het initiatief genomen hiervoor. Het project Waterkrachtcentrale Doesburg is door het Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) opgepakt en zij zijn gaan werken aan de ontwikkeling van rivier-energie.
Voor, met en door inwoners van Doesburg
Het project wordt gerealiseerd door het consortium met DeepwaterEnergy, Anacon, Pasman Motoren, Siemens, Team VRA, Renoble, Rescoop en BT Projects, na het winnen van de aanbesteding in 2014. Het projectteam heeft ervoor gekozen de installatie voor, met en door de inwoners van Doesburg te ontwikkelen. Daarvoor is de coöperatie WKC Doesburg opgericht, die eigenaar wordt van de installatie in de stuw.
Visvriendelijke innovatie
De verwachte output van de waterkrachtcentrale is 500 kW, geleverd door twee ‘Oryon Watermill’ turbines van elk 250 kW – genoeg om 500 huishoudens te voorzien. De Oryon Watermill is de eerste van dit soort turbines om in een Nederlandse rivier te worden geplaatst; het innovatieve design laat alle vissen ongehinderd door. Diverse waterschappen hebben om die reden interesse getoond.
Oplevering is naar verwachting in 2018.
Het Arsenaal
Het Arsenaal is een begrip in Doesburg. Het bijzondere gebouw kent een rijke historie. Ooit geboren als 'Het Groote Convent Mariengrave' diende het in den beginne als nonnenklooster, de zusters van de Begijnenorde hebben 300 jaar lang de scepter gezwaaid in dit pand. Vanaf 1730 diende het pand als wapenopslag (Arsenaal).
Het Arsenaal is nu een Grand-café gevestigd waar van alles te beleven is. In het grand café en in de sociëteit kun je terecht voor heerlijk eten en drinken. In de catacomben zijn een wijnkoperij en whisky-winkel te vinden en ’s avonds draait er vaak een mooie film in de filmzaal (of is er een lezing bij te wonen).