GroenLinks wil dat de 80 miljoen voor de gebiedsopgaven geïnvesteerd worden in duurzaamheid en leefbaarheid langs bestaande programma’s. Gedeputeerde Staten leggen de focus teveel op de economische opgave en verdelen dat langs een vaag programma Gebiedsopgaven.

Op 6 april stemmen Provinciale Staten over het investeren van een deel van de 80 miljoen euro dat beschikbaar is voor  ‘gebiedsopgaven’. Wat blijkt? Voor elk gebied ligt er vooral een economische opgave en de verdeling van de pot is ondoorzichtig. Deze focus en werkwijze is onnodig, onverstandig en oncontroleerbaar. GroenLinks stemt hier niet mee in. GroenLinks komt daarom bij de voorjaarsnota met een beter plan en zal nu niet instemmen met voortzetting van de gebiedsopgaven.

GroenLinks wil dat de provincie verder kijkt dan de economische waan van de dag en doelen durft te stellen op de lange termijn. De echte opgaven liggen op het gebied van de energietransitie, klimaat, natuur en leefbaarheid. Daarbij hoeft de provincie niet opgedeeld te worden in 6 gebieden met ieder haar eigen economische opgave. De uitdaging ligt in sommige delen van Gelderland op het gebied van duurzame landbouw: van intensief naar kleinschalig en biologisch. In andere gebieden is de opgave juist weer om de lucht schoon te krijgen of het centrumgebied leefbaar te krijgen.

GroenLinks wil dat GS zich gaat focussen op deze echte opgaven, om te beginnen aan het werken aan de doelen uit het energieakkoord om die daadwerkelijk te realiseren. Het huidige budget voor uitvoering van dat akkoord (90 miljoen) is immers bij lange na niet genoeg. Ook bij leefbaarheid, cultuur, natuur, is geld tekort. GroenLinks wil dat de 80 miljoen verdeeld wordt over deze opgaven en zal hiertoe bij de voorjaarsnota met een plan komen.

Door voort te gaan met de huidige gebiedsopgaven en verdeling van de pot, geven Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten een 'carte blanche', waarmee zij vervolgens naar eigen believen in overleg met ondernemers en bestuurders de miljoenen verdelen. Daar werkt GroenLinks dus niet aan mee.