GroenLinks wil een stop aan de groei van het goederenvervoer over de IJssellijn. GroenLinks zegt: • geen extra lawaai en trillingen te willen voor omwonenden, • dat de veiligheid niet te garanderen is, • dat er voorrang moet zijn voor personenvervoer, • de IJssellijn is nooit bedoeld voor goederenvervoer en • dat de noodzaak niet is aangetoond en er capaciteit beschikbaar is op het water. GroenLinks vindt dat er een einde moet komen aan de onzekerheid voor bewoners!
Daarom voerde GroenLinks op maandag 3 maart een actie tegen het goederenvervoer over de IJssellijn. Bewoners van de IJssellijn zijn bang voor de gevolgen van meer goederenvervoer over de lijn, als het kabinet besluit om meer treinen te laten rijden tussen Arnhem en Zwolle. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks nam de proef op de som en reed mee in de trein.
Om 14:06 stapte Liesbeth van Tongeren op station Zutphen in de trein naar Elst. Het onderwerp van gesprek was de mogelijke uitbreiding van het goederenvervoer over de IJssellijn. Tijdens de treinreis stapten op alle stations bezorgde bewoners, mensen van de Rona, de Stichting Spoorhinder en lokale politici in.
Het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking zal dinsdag 4 maart een petitie en een brandbrief aanbieden bij de Eerste Kamer. Via de senaat wil het RONA de minister van Verkeer laten afzien van extra goederentreinen over de lijn Elst-Oldenzaal. Doordat in Duitsland gewerkt gaat worden aan de aansluiting van het spoor aan de Betuweroute, moeten goederentreinen via een andere route, zoals de IJssellijn, naar Duitsland rijden. Volgens het RONA betekent dat 30 extra treinen per dag door Oost-Nederland. De minister van Verkeer moet afzien van dat voorgenomen besluit, vindt het regionaal overleg.
Naast de problemen die een uitbreiding van het goederenvervoer veroorzaken m.b.t. trillingen, geluid en veiligheid wil GroenLinks tijdens de treinreis ook nadrukkelijk de aandacht vestigen op de alternatieven van de IJssellijn, in het bijzonder het vervoer over water. Daarvoor reisde een vertegenwoordiger van een groot vervoerbedrijf over water vanaf Dieren met GroenLinks mee.
In de gemeente Rheden was er in het bijzonder aandacht voor de trillingenproblematiek. Ook nu al ondervinden inwoners schade aan hun huizen door het treinverkeer. In Velp stapte het gezelschap uit de trein en bezocht twee huizen waar trillingschade duidelijk zichtbaar is. Onderwerp van gesprek was nadrukkelijk ook de wijze waarop deze schade wordt afgehandeld.
Kijk voor een beeldverslag van Omroep Gelderland hierover op:
http://content.omroep.nl/omroepgelderland/items/video/2014/03/GLD_V2_Trillingen_Ijsellijn_Velp.mp4
Bron: Omroep Gelderland