GroenLinks fractievoorzitter Charlotte de Roo:

"Op deze aarde - onze planeet - ligt het mooie Gelderland met 2 miljoen mensen op vruchtbare grond in prachtige natuur. Natuur waar wij mensen ook een deel van uitmaken. Maar soms lijkt ‘t dat we dit zijn vergeten, want de natuur wordt te vaak gezien als iets dat in de weg staat en beperkt en bestreden moet worden. We vergeten dat de mens ook een deel van de natuur is.

Dichtbij de natuur
Recent was ik bij het tijdelijke eerbetoon voor slachtoffers van de heksenjacht. 439 palen van kastanjehout staan er in Wageningen om te herinneren aan de klopjacht op 439 vrouwen, mannen en kinderen die voor hekserij of toverij zijn vervolgd. Zij stonden heel dichtbij de natuur en beschikten over veel botanische kennis". (aldus de kunstenaar Herregraven) 

Mensen doden vanwege verschillen van inzicht doen we niet meer, maar nu zijn we bezig om de natuur kapot te maken. Met die natuur gaat heel slecht; één voorbeeld: het aantal vlinders op het boerenland is in 20 jaar met 90% gedaald. Zelfs in natura 2000 gebieden daalt het aantal vlinders. Als er geen insecten meer zijn houdt t leven op. Als de opwarming van de Aarde doorzet dan houdt het ook op. Als we de natuur dood maken dan doden we ook onszelf.

BBB of bbb
Boeren, burgers en buitenlui was oorspronkelijk de roep waarmee een lokale omroeper de aandacht trok voor een officiële mededeling. Iedereen luisteren betekent het eigenlijk.
Vandaag de dag gaat het over B’s met een kleine letter: burgers, boeren en bedrijven. Ik vraag om uw aandacht voor het volgende.
Buiten het provinciehuis zijn de kleine b’s bruisend bezig en binnen in het provinciehuis staat de coalitie stil, er is stagnatie, veel geld blijft op de plank liggen. Vele miljoenen onderbesteding. Terwijl burgers, boeren en bedrijven staan te trappelen om NU duurzaam en toekomstbestendig vooruit te gaan. En daarvoor hebben ze ons nodig met ondersteuning zowel ambtelijk als financieel en met goed beleid.

Als GroenLinks fractie waren we het afgelopen jaar op bezoek bij de kleine b’s. 
Daar gaat het over burgers die zich inzetten voor hun woonwijk, voor de natuur, voor migranten.
Daar gaat het over boeren met verticale zonnepanelen, over biologische boeren, over natuurinclusieve boeren.  
Daar gaat het over bedrijven die duurzaam, schoon en circulair bezig zijn.

Een bruisend Gelderland
Wat een contrast met wat hier binnen in de politieke debat besproken wordt. Politiek moet dingen mogelijk maken, niet struisvogel spelen. Niet wachten op kernenergie – dure droomstroom - dat onrendabel is. Niet wachten op Den Haag om de boeren perspectief te bieden. Niet de gemeenten, waar de voorzieningen onder druk staan, laten verdrinken.

Wij willen springtij, een bruisend Gelderland. Nu is het dood tij, dat betekent dat de zon en maan elkaar tegen werken, het water staat stil. Dood tij beheerst de Gelderse politiek. In de natuur duurt dat niet lang, slechts twee dagen. In de Gelderse politiek duurt het dode tij nu al vele maanden en wij verlangen naar springtij."

“ Politiek moet dingen mogelijk maken, niet struisvogel spelen. ”
Charlotte de Roo Fractievoorzitter

Handreiking voor brede samenwerking
De politiek moet volgens GroenLinks burgers, boeren en bedrijven die toekomstgericht zijn helpen en ondersteunen. Een stabiel Gelders bestuur dat toekomstgericht bezig is, is van groot belang. Wachten op Den Haag, daar heeft niemand wat aan. Daarom reikten PvdA, GroenLinks en D66 de hand aan de coalitie om drie grote uitdagingen samen op te pakken: stikstof, netcongestie en leefbaarheid. 

Lees hier meer: Gelderland kan niet wachten op een kabinet dat de werkelijkheid ontkent en op een Gelders bestuur dat daarop wacht | Opinie | gelderlander.nl

 
Speeltuintjes en verenigingen
We moeten oog hebben voor achteruitgang van leefbaarheid in dorpen en steden. Veel kleine gemeenten zitten financieel klem door bezuinigingen vanuit het Rijk. Daardoor dreigen voorzieningen als culturele verenigingen, bibliotheken, buurthuizen, speeltuintjes, zwembaden en sportparken onderuit te gaan. We stellen voor dat de provincie als partner naast gemeenten gaat staan en inventariseert welke voorzieningen in gevaar komen en wat wij kunnen doen om daar te helpen. Het college zegde toe de gemeenten extra te wijzen op subsidieregelingen en andere ondersteuning.

Groen netwerk
De natuurorganisaties worden voortaan meer op projectbasis ondersteund. Hun vaste jaarlijkse subsidie daalt. Gelukkig besloot een meerderheid van de staten deze bezuiniging van een zachte landing te voorzien. Komend jaar blijft de helft van de geplande bezuiniging overeind. Wij vinden het netwerk van groene vrijwilligers van vitaal belang voor onze provincie en willen dat de provincie daarin blijft investeren.

Gezonde omgeving
Staalslakken is een afvalproduct dat helaas op veel plekken is toegepast, onder meer in Eerbeek voor het afdekken van een oude stortplaats. Maar het vormt een gevaar voor de gezondheid en zou weggehaald of ingekapseld moeten worden. GroenLinks heeft al vaak aandacht gevraagd voor dit probleem. Wij vinden dat de provincie hier een actievere rol moet pakken om te zorgen voor de gezondheid van mens en milieu. 

Bouw woningen waar al steen is
"Maak het voor gemeenten makkelijker om een straatje erbij te bouwen aan de rand van de kern" stelde het CDA voor. GroenLinks vindt dat niet verstandig. Richt je op verpauperde plekken in de dorpen waar nog veel kansen liggen, ins onze boodschap. Oude scholen, lege kantoren, verlaten verzorgingshuizen en ander bestaand vastgoed kun je transformeren, of weghalen en de locatie opnieuw bebouwen. Wij maakten samen met PvdA een voorstel om het budget voor Steengoed Benutten te verhogen en die haalde een ruime meerderheid. 
Langs randen van dorpen en steden zijn soms ook goede plekken voor woningbouw, maar dat kan nu al. Extra flexibel omgaan met regels die natuur rondom dorpen beschermen, is daar niet voor nodig en bovendien onwenselijk.

Stikstof te lijf
GroenLinks wil veel meer actie op het stikstofdossier. In plaats van alleen stikstofrechten op te kopen om wegen aan te leggen, moeten we investeren op bronmaatregelen: het verminderen van stikstofuitstoot. Alleen zo helpen we de natuur en helpen we ook andere activiteiten op gang. De meeste fracties vinden dat niet nodig en steunen de motie niet.
We maken ons ook zorgen dat Gelderland maar 33 miljoen uit Den Haag heeft gekregen, waar provincies zoals Noord-Brabant en Overijssel veel hogere bedragen binnenhalen. Zou het zijn omdat GroenLinks daar in het bestuur zit en daar betere plannen ingediend zijn?