Werkbezoek GroenLinks Gelderland aan Renkums Beekdal

Natuurbegraven en de gevolgen voor de natuur

GroenLinks wil verder onderzoek naar de gevolgen van natuurbegraven in de natuur. Meer inzicht in de aantallen graven per ha, welke natuur wordt opengesteld voor natuurbegraven etc. Ook wil GroenLinks compensatiegebieden daarvoor in ruil.

Daarnaast is er nog de principiële discussie of we wel verdienmodellen in de natuur willen. GroenLinks is geen voorstander van verdergaand economisme en zeker niet voor de natuur. De diverse overheden zouden meer geld voor natuur uit moeten trekken.

   

Verregaande bezuinigingen op natuur

Woensdag 1 februari bracht de Statenfractie van GroenLinks Gelderland een werkbezoek aan het Renkums Beekdal. Zij had daar onder meer een gesprek met Merijn Biemans, medewerker public affairs van Natuurmonumenten.

Merijn Biemans geeft aan dat de natuur in Nederland steeds meer onder druk staat. Nadat toenmalig minister Bleeker grote delen van het EHS had geschrapt en er steeds weer opnieuw bezuinigd wordt op natuur ziet Natuurmonumenten geen andere mogelijkheid om met verdienmodellen te komen voor de natuur.

Natuurmonumenten: natuurbegraven als verdienmodellen noodzakelijk

Staatsbosbeheer kijkt daarbij naar windmolens en houtoogst en Natuurmonumenten kijkt daarbij naar natuurbegraven. Natuurbegraven is alleen commercieel haalbaar in een aantrekkelijk, esthetisch gebied. Groene Ontwikkelingszones zijn daarvoor minder aantrekkelijk. Bovendien heeft Natuurmonumenten vooral in het Gelders Natuur Netwerk (GNN) bezittingen.

Alleen in randzones bij bebouwing bestaat de mogelijkheid tot natuurbegraven, omdat toiletvoorzieningen verplicht zijn. Er mag niet gebouwd worden in het GNN, daarin is de bestaande bebouwing in het GNN uitgezonderd bv.  in landgoederen.