Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota is afgesproken dat een deel van de extra opbrengst uit de verkoop van de NUON-aandelen zal worden ingezet voor investeringen. Het debat over de thema’s en hoofdlijnen van deze investeringen vond 23 september plaats. Het ging over een totaal bedrag van een half miljard.
Sinds de vaststelling van de voorjaarsnota komen allerlei vertegenwoordigers van regio’s en gemeenten met verlanglijstjes naar het provinciehuis. Kennelijk hebben sommige politieke partijen dit zo uitgezet. Wij hebben afstand genomen van deze Sinterklaasactie.
Volgens GroenLinks worden in provinciale staten de hoofdlijnen en kaders gekozen en werken het college en de ambtelijke organisatie deze vervolgens uit. Gelukkig heeft gedeputeerde staten in die zin een voorstel geformuleerd, wij hebben hiermee ingestemd. GroenLinks heeft benadrukt dat alle investeringen duurzaam moeten zijn. Dit werd ondersteunt door gedeputeerde staten en andere fracties.
GroenLinks ondersteund het grootste deel van de voorgelegde thema’s. Deze worden nader toegespitst in een motie die mede door ons is ingediend en aangenomen. Wij hebben daarbij nog extra aandacht gevraagd voor:
-bevolkingskrimp in enkele gemeenten en regio’s;
-ontwikkelingen in stedelijke gebieden (ook sociaal);
-het optimaal benutten van de ruimte (bijv. hergebruik van industrie terreinen);
-mobiliteit per fiets of hoogwaardig openbaar vervoer;
-het tegengaan van overlast van autowegen;
-innovatie- kennis en klimaataanpak bij economische ontwikkelingen;
-het ontwikkelen van een warmtebedrijf samen met Nijmegen
De investeringen voor de korte termijn worden uitgewerkt en komen in november bij de begrotingsbehandeling aan de orde. Investeringen voor de langere termijn worden in de zomer van 2010 besproken.