Twee jaar geleden stemde de fractie van GroenLinks Gelderland in Provinciale Staten in met de ov-visie. Deze visie moest, naast het opvangen van bezuinigingen, de basis vormen voor de ontwikkeling van openbaar vervoer dat beter aansluit op de wensen van de reiziger. Nieuwe innovatieve OV-concepten zouden ontwikkeld worden om de reiziger beter te bedienen. Inmiddels is de uitwerking van fase 1 van de OV-visie voorhanden. GroenLinks maakt zich zorgen over de laagdrempeligheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het Gelderse openbaar vervoer en over de informatievoorziening richting de reiziger.

Laagdrempelig?

Laagdrempeligheid is een belangrijke troef van het openbaar vervoer. Je gaat naar de halte, stapt daar in, reist naar de plek waar je moet zijn en stapt daar uit. Makkelijk en duidelijk. Maar in fase 1 van de invoering van de OV-visie zullen veel lijnen worden 'geflexibiliseerd' (als onderdeel van het flexnet), de hele dag of in de avonduren en het weekend. Dit betekent meestal dat een bus alleen rijdt als deze een uur van tevoren telefonisch of via internet is gereserveerd. Bovendien bestaat de kans dat een reiziger die tijdens zijn reis meerdere regio's doorkruist en daarom van twee of meerdere vervoerders gebruik maakt, ook meerdere telefoontjes moet plegen om de reis te reserveren. De drempel om van het openbaar vervoer gebruik te maken wordt hierdoor hoger.

Toegankelijk?

De provincie voert in het kader van de OV-visie ook een aantal pilots uit met 'nieuwe vervoersvormen'. GroenLinks vraagt zich sterk af of de meerderheid van deze pilots wel past onder de noemer 'openbaar vervoer'. Het gaat voornamelijk om pilots met autodeelsystemen en fietsdeelsystemen. Dit soort systemen zijn wat ons betreft weliswaar waardevolle aanvullingen op het openbaar vervoer, maar geen onderdeel van het openbaar vervoer. In het openbaar vervoer moet er wat ons betreft alles aan gedaan worden om het toegankelijk te maken voor iedereen. Is een systeem waarvoor je over een rijbewijs moet beschikken of waarbij je afhankelijk bent van de beschikbaarheid van iemand die je wel wil rijden, toegankelijk? En is een fietsdeelsysteem toegankelijk voor iemand in een rolstoel? Wat ons betreft niet en daarom kunnen ze regulier openbaar vervoer niet vervangen.

Informatievoorziening?

GroenLinks maakt zich ook zorgen over de informatievoorziening richting de reiziger. In december, bij het ingaan van de dienstregeling 2017, zal de reiziger de eerste wijzigingen gaan zien. Wij hopen dat de provincie er voor zal zorgen dat de reiziger zijn weg weet te vinden in de nieuwe vervoersvormen en dat bijvoorbeeld duidelijk is hoe belbussen in het flexnet gereserveerd kunnen worden. Goede afspraken met de vervoerders en websites zoals 9292 zijn nodig om de reizigers tijdig te kunnen informeren.

Vinger aan de pols!

De OV-visie is twee jaar geleden al goedgekeurd en de ontwikkelingen van fase 1 van de invoering van de OV-visie vinden plaats binnen de bestaande afspraken met de vervoersbedrijven. Daarom neemt Provinciale Staten geen besluit meer over fase 1. Maar GroenLinks zal de ontwikkelingen kritisch volgen en waar nodig de vinger op de zere plek leggen. En uiteraard zullen we ook de aankomende uitwerking van fase 2 toetsen aan onze eisen van laagdrempeligheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Gelderland verdient excellent openbaar vervoer!