Gisteren hield Provinciale Staten een marathonvergadering met onder andere de algemene beschouwingen over de provinciebegroting 2016. Onze fractievoorzitter Nelson Verheul hield een inspirerend betoog aan de hand van vier voor opgaves (klimaatbeleid, de eenzijdig gerichte economisering van Gelderland, het tegengaan van de uitbreiding van megastallen en mobiliteit) die de komende jaren op ons afkomen en wilde weten hoe Gedeputeerde Staten deze opgaves het hoofd gaat bieden. Daarnaast werden twee door GroenLinks geschreven moties door Provinciale Staten aangenomen. 

Moties

Door het aannemen van onze eerste motie hebben Provinciale Staten zich uitgesproken voor behoud van de rechtbank in Zutphen en Gedeputeerde Staten verzocht dit standpunt over te brengen aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Met de tweede motie werd Gedeputeerde Staten verzocht het gesprek aan te gaan met Natuur- en Milieuorganisaties en overige actoren om tot maatregelen voor de instandhouding en herstel van akker- en weidevogelpopulaties. Mooie successen dus, ondanks dat ons amendement om 1,9 miljoen euro voor openbaar vervoer te behouden geen meerderheid haalde. Helaas wordt dit geld nu van HOV Apeldoorn-Arnhem doorgeschoven naar het wegenproject N786.

Samenvatting spreektekst 

Lees hieronder een korte samenvatting.

Het eerste punt is klimaatbeleid. Daar mag en moet meer in geïnvesteerd worden. De urgentie van het klimaatvraagstuk is nog nooit zo voelbaar geweest. De provincie kan en moet hierin ook stappen zetten. Daarom zijn we mede initiatiefnemer van de motie `Groene kracht van Gelderland' waarin we oproepen om als provincie het voorbeeld te geven. Maar uiteraard verwachten we meer. Is het college bereid om haar doelstellingen naar voren te halen en bijvoorbeeld te streven naar een klimaatneutrale provincie in 2030? Groenlinks ondersteunt het college in haar streven om samen met de partners in het Gelders Energie Akkoord een goed uitvoeringsprogramma te maken. Is het college bereid om ook creatief en met urgentie op zoek te gaan naar financiering van de plannen als zou blijken dat er substantieel meer geld bij moet? Is het college bereid om bijvoorbeeld de middelen voor economie, mede in dit licht in te zetten of de voorwaarde van `klimaatneutraliteit' te verbinden aan het uitgeven van deze middelen? Of de mobiliteitsmiddelen alleen dan in te zetten als daarmee per saldo de CO2 uitstoot verlaagt? Dit zouden we meekoppelkansen kunnen noemen en de investeringsruimte voor energie en klimaat aanzienlijk verruimen.

Punt twee betreft de eenzijdig gerichte economisering van Gelderland: de opgave waar Gelderland voor staat is niet het aanjagen van de economie op zich. De economie heeft haar eigen dynamiek en gaat alle kanten op als je er zelf geen richting aan geeft. In hoeverre wordt er gestuurd op een 'circulaire economie'? Welke concrete ideeën heeft het college hierover?

Punt drie betreft de uitbreiding van megastallen, een andere voor GroenLinks zorgwekkende ontwikkeling. Nu we de sturing op grootte volledig hebben losgelaten, zie je welke ruimte dat biedt aan ondernemers en waar het op uitdraait: groeien om te overleven, zonder draagvlak in de omgeving en met gevaar voor de volksgezondheid EN kans op grote uitbraken van dierziektes. Laten we zo snel mogelijk deze ontwikkeling stoppen. Is het college bereid om een pas op de plaats te maken met de uitgifte van vergunningen of op korte termijn de eisen aan uitbreidingen aanscherpen?

GroenLinks zou GroenLinks niet zijn, als we ook nog iets zouden zeggen over mobiliteit. Dat is punt vier. GS heeft bereikbaarheid en mobiliteit hoog in het vaandel staan. Er wordt veel in geïnvesteerd, maar liefst 45% van de begroting. Dat lijkt logisch want mobiliteit geeft vrijheid om te gaan en staan waar je wil en het is een belangrijke kerntaak. Maar de grootte van de investering in de weg tov de andere modaliteiten, is buiten proporties en draagt bovendien bij aan het verslechteren van de andere opgaves: milieu, gezondheid en klimaat. Dat is de keerzijde van mobiliteit. GroenLinks kiest daarom voor een verschuiving naar duurzame vormen van mobiliteit. Dus meer inzet op openbaar vervoer en de fiets. Daarnaast zal GroenLinks het komende jaar scherp toezien op de implementatie van de ov-visie. Het bereikbaar houden van de provincie per ov zal een uitdaging zijn die onze volle aandacht verdient.