GroenLinks: Gelderland wordt ‘Regenboogprovincie’ 

‘Als ik met mijn vriend hand in hand over straat loop, krijgen we altijd, echt áltijd, opmerkingen naar ons hoofd,’ vertelt Bram. Jori: ‘Mijn vriendin een kus geven, zomaar op straat? Ik doe het niet meer.’ Belangenverenigingen zoals het COC geven aan dat het aantal meldingen van discriminatie en homofobie de laatste jaren weer toeneemt. Ook in Gelderland. Daarom diende de Statenfractie van GroenLinks een motie in die van Gelderland een zogenaamde ‘Regenboogprovincie’ moet maken. De motie werd breed gedragen door andere partijen in Provinciale Staten. 

'Intolerantie neemt schrikbarend snel toe,' aldus het COC-Midden Gelderland, Janneke van Maanen. ‘Net zolang gepest worden tot je een wijk verlaat, homo-ontmoetingsplaatsen gesloten worden, vechtpartijen bij uitgaansgelegenheden, we hebben voorbeelden te over, helaas.’ Anne Wieggers, Statenlid van GroenLinks in Gelderland, vindt het hoog tijd dat bestuur en politiek een signaal afgeven: ‘We moeten meer doen op het gebied van preventie, veiligheid en voorlichting. Het is onacceptabel dat iemand op school, op straat of op het werk niet meer durft uit te komen voor de eigen identiteit.’

Regenboogprovincie

Wieggers: ‘Als Regenboogprovincie kan de provincie een impuls geven aan sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders). Bovendien stimuleren we Gelderse gemeenten dan om zich aan te sluiten bij het landelijke project ‘Regenboogsteden’.

Initiatief Jet Bussemaker

Minister Jet Bussemaker tekende in oktober 2014 een convenant ‘Regenboogsteden’ samen met 42 gemeenten. Die beloofden daarin dat ze in 2017 aandacht voor de emancipatie van LHBT’ers duurzaam verankerd hebben in hun beleid. Gelderland zou zich, bij het aannemen van de motie, als tweede provincie, na Drenthe, aansluiten bij dit initiatief.