Het verbeteren van stelsel van omgevingsdiensten (OD’s) en vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) in Gelderland wordt behandeld in de Provinciale Staten. De omgevingsdiensten hebben belangrijke taken zoals handhaven van milieubelastende activiteiten en grondwaterbescherming  

In Gelderland zijn we recent van zeven naar zes diensten gegaan omdat twee omgevingsdiensten zijn gefuseerd. Geen van de zes Gelderse omgevingsdiensten voldoet aan alle robuustheidscriteria die zijn geformuleerd voor alle omgevingsdiensten. Maar dat is geen uitzondering. Overal in het land gaat het versterken van omgevingsdiensten minder snel dan gehoopt, blijkt uit een voortgangsrapportage.  

Provincie Gelderland is verantwoordelijk voor het stelsel. Samen met gemeenten en omgevingsdiensten wordt nu gekeken naar een toekomstbestendig robuust systeem. Het Gelders stelsel voor VTH is gebaseerd op drie prioritieten: kwaliteit, efficientie, en nabijheid . Waar gemeentes de verantwoordelijkheid hebben voor omgevingsdiensten en de uitvoering van de VTH , heeft de provincie een wettelijke coördinatietaak. Daarom wordt er, samen met gemeentes en omgevingsdiensten,  hard gewerkt om het systeem te verbeteren met grote aandacht voor toekomstebestendigheid.  

Tijdens de oordeelsvorming in de Provinciale Staten op 17 januari vroegen wij extra aandacht voor de robuustheid en de drie criteria van kwaliteit, efficientie, en nabijheid. 

Ten eerste, hebben we al jaren problemen met het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel voor de omgevingsdiensten. Dit wordt niet beter als meerdere diensten in dezelfde vijver vissen voor personeel. De Provincie moet meer initiatief nemen om hierin gezamenlijk strategische keuzes te maken. Er wordt al jaren gewerkt aan opleiding voor meer mensen. In de tussentijd worden zaken echter ook complexer, wat de vraag naar gekwalificeerd personeel en externe inhuur alleen maar vergroot. Door de extra benodigde bemensing, kan een focus op ‘nabijheid’ op die manier leiden tot een groter kostenplaatje, zonder dat daarmee aan kwaliteit gewonnen wordt. Gedeputeerde Staten zien ook het belang van mensen met genoeg expertise om alle taken te kunnen doen en zegt toe hier in gesprek met de diensten en gemeenten te gaan. 

Ten tweede, de provincie moet haar rol versterken. Volgens het rapport van vorig jaar over de VTH in Gelderland, is de Provincie vaak afwezig bij opdrachtgeversoverleg. Gedeputeerde Ans Mol-van de Kamp gaf aan dat GS dus wil proberen alle vergaderingen daarin bij te wonen:  

“Opdrachtgeverschap is niet bij elke OD gesplitst, dus daarom sluit je dan niet zo snel aan bij een OD. Maar deze gedeputeerde is toevallig afgelopen week voor het eerst ook aangesloten bij het BOGO-overleg. Dat is het bestuurlijk opdrachtgeverschap van alle OD’s bij elkaar. Juist om die samenhang ook op dit gebied te krijgen. En dat was nog op uitnodiging, maar inmiddels heb ik begrepen dat ik ook vaker aan mag sluiten.” 

We zijn tevreden dat dit wordt erkend door de Gedeputeerd Staten en wordt meegenomen in de maatwerk gesprekken die de komende weken zullen plaatsvinden. 

In Den Haag zit GroenLinks-PvdA ook niet stil. Een motie van Tweede Kamerlid Geert Gabriëls over structurele aanvullende bekostiging voor versterking van de kwaliteit van de omgevingsdiensten is aangenomen. 

Op alle niveaus werkt GroenLinks aan sterkere omgevingsdiensten. Daarbij moet de nadruk liggen op kwaliteit van hun uitvoering, voor een betere leefomgeving voor mens en natuur.