Gaat het hier om een klokkenluider? Gedeputeerde Staten (GS) gaven aan dat deze tijdelijk ingehuurde expert een opdracht uitvoerde voor de omgevingsdienst en daarom moest voldoen aan de gedrags- en integriteitscode van de provincie. Hij is daar bekend mee, omdat hij jarenlang voor verschillende overheden werkte. De provincie is juist blij met kritische medewerkers, maar zij moeten wel de normale wegen bewandelen met hun bevindingen.
Charlotte de Roo, fractievoorzitter van GroenLinks, wilde van GS weten of de Provincie wel direct communiceert als er sprake is van acuut gevaar voor de volksgezondheid, zoals voorgeschreven door het Verdrag van Århus. GS antwoordden dat er geen sprake was van acuut gevaar voor de volksgezondheid. Ook de GGD kwam tot dezelfde conclusie over de Nijmeegse asfaltcentrale. Ook als er geen sprake is van acuut gevaar zou de overheid meer proactief kunnen communiceren om onrust te voorkomen in plaats van reactief en alleen op aanvraag, aldus Charlotte de Roo.
Verder werd gevraagd of het onderzoeksmateriaal waarover de ex-medewerker beschikte niet adequaat verwerkt zou zijn en dat burgers daar niet over geïnformeerd mochten worden. GS antwoordden dat zij - voor de provinciale bedrijven waar zij verantwoordelijk voor is - openbaarheid geeft en uit een informatiebrief van GS blijkt dat de negen provinciale bedrijven in Nijmegen op orde zijn op één bedrijf na dat nu een dwangsom heeft gekregen. GroenLinks had ook niet anders verwacht want in het coalitieakkoord 2019-2023 is juist afgesproken dat binnen vier jaar alle provinciale bedrijven hun milieuvergunningen op orde moeten hebben. Daar wordt nu hard aan gewerkt.
Het Nijmeegse bedrijf waar vorig jaar een forse overschrijding van de milieunormen werd geconstateerd valt onder het gezag van de gemeente Nijmegen. Het gaat om een asfaltcentrale. Dit bedrijf heeft vorig najaar al maatregelen genomen en de vervuilende uitstoot is sinds november 2021 onder de normen. Dit werd gecontroleerd door een onafhankelijk bureau dat de metingen uitvoerde. Het gaat om uitstoot van kankerverwekkende stoffen zoals benzeen en PAK's. Half december 2021 maakte staatssecretaris Steven van Weyenberg bekend dat alle asfaltcentrales in Nederland één jaar de tijd krijgen om aan nieuwe strengere wetgeving te voldoen. Terecht want deze vervuilende stoffen, die ook uit dieseluitlaten komen, moeten zo min mogelijk in ons milieu terecht komen.