Vanmiddag heeft GroenLinks Gedeputeerde Jan van der Meer het Gelders Groen Lintje uitgereikt aan Marleen Heinen en haar initiatief Eigen Zinnig Zutphen. Marleen Heinen werd door een jury aangewezen uit een lijst van zeven genomineerde personen, organisaties en initiatieven. Het Lintje werd enthousiast ontvangen.

In de Molenplaats Sonsbeek in Arnhem is vanmiddag het Gelders Groen Lintje uitgereikt aan Marleen Heinen van Eigen Zinnig Zutphen. Dat gebeurde op het Gelders Groen Gala een evenement dat GroenLinks Gelderland ieder jaar vlak voor de zomer organiseert. Het Gala is bedoeld om initiatieven, mensen en organisaties, die iets bijdragen aan een groen, duurzaam en/of sociaal Gelderland in het zonnetje te zetten. Zo hoopt GroenLinks Gelderland te bereiken dat anderen kennis nemen van deze initiatieven en er meer samenwerking tot stand komt. 

Marleen Heinen won de prijs omdat zij met haar winkel Eigen Zinnig Zutphen hard aan de weg timmert. Op die manier maakt zij duurzame producten beschikbaar voor mensen met kinderen. Tegelijkertijd doet ze dat met een sociale insteek door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten in haar winkel.  In haar dankwoord bedankt Marleen vijf personen, haar kinderen: "Eigenlijk doe ik dit voor hen, zodat zij een mooiere toekomst hebben dan ze zonder mijn inzet hebben." Alle genomineerden konden zich daarin vinden. 

Of zoals ze dat zelf aangeven op de website: "Eigen Zinnig is een duurzame kinderwinkel. In de binnenstad van Zutphen begeleiden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We verkopen tweedehands, zelfgemaakte en nieuwe duurzame artikelen op het gebied van zwangerschap, geboorte en die eerste magische 7 jaren."

Eigen Zinnig Zutphen kwam naar boven drijven uit een groep van zeven genomineerden die de jury eerder samenstelde afkomstig uit heel Gelderland. Van een Afvalbrigade in Elst tot reparatie van kapotte producten in Culemborg. De volledige lijst vind je hieronder.

  1. Marion Bulthuis en Afvalbrigade Elst
  2. Rik Eweg voor zijn aanpak rondom dijkverzwaring
  3. Marleen Heinen en Eigen Zinnig Zutphen
  4. Annelies van Klinken voor haar inzet rondom natuurbeleid
  5. Repair Café Culemborg en Cooperatie van Makers voor hun gezamenlijk aanpak
  6. Stichting Milieuwerkgroepen Ede voor o.a. inzet Enka terrein
  7. Rudie Wijnen en warenhuis Van Nature uit Nijmegen

Het is voor de derde keer dat GroenLinks Gelderland het Gelders Groen Gala organiseerde. Steeds meer vrijwilligers, organisaties en bedrijven zetten zich in om hun steentje bij te dragen aan een leefbare aarde en Gelderland in het bijzonder.  Politiek is gelukkig niet de enige manier om de wereld groener en mooier te maken. Het lintje is bedoeld voor initatieven die iets wezenlijks hebben bijgedragen aan ontwikkelingen in Gelderland. Dat kan in een sociale innovatie betreffen, een technologische vernieuwing of gewoon een initiatief dat veel mensen heeft geïnspireerd.