Waarvoor gebruiken we onze ruimte in Gelderland? Voor meer asfalt? Meer gigantische loodsen in het landschap? Of geven we voorrang aan ontspanning in het groen? Het herstel van de Veluwe en het voorbereiden op een nieuw klimaat?  

GroenLinks kiest voor de toekomst. In het Ruimtelijk voorstel staan veel aandachtspunten voor een gezonde toekomst. Maar we moeten daar wel echt voor durven kiezen. Water en bodem sturend. Meer groenblauwe dooradering in het landschap. De natuur herstellen door de stikstofuitstoot te verlagen. Onze omgeving aanpassen aan het veranderend klimaat. 

Minder dozen in het landschap 

Er verschijnen steeds meer gigantische loodsen in het landschap. Vooral in Rivierenland en Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen wordt gevraagd om meer ruimte te maken voor (inter)nationale XXL logistiek. De regio’s zitten niet op meer van die 'dozen’ te wachten. Gelderland moet een positie innemen.

GroenLinks vindt dat de verdozing van het landschap moet stoppen. De ruimte is nodig voor natuur, schone mobiliteit, kringlooplandbouw en bijvoorbeeld lokale bedrijven. Om in Provinciale Staten het gesprek hierover te voeren doen we samen met ChristenUnie een agendaverzoek. Tijd om een heldere keuze te maken! 

Afblijven van de natuur 

Het ruimtelijk voorstel is een verzameling bestaand beleid, is het mantra van het college. Is dat zo? Het voornemen om te zoeken naar flexibiliteit in de grenzen van natuurgebieden is zeker geen bestaand beleid, moest gedeputeerde Vreugdenhil toegeven in de Statenvergadering.  

Het is een richting die gekozen wordt, met de wens om ruimte te maken voor woningbouw op locaties die nu Natura2000 zijn.  

Dat vinden wij een dom en kortzichtig voornemen. Natuur heeft herstel nodig, bescherming, bufferzones en uitbreiding. Knabbelen aan de randen is het laatste dat je moet willen. 

GroenLinks steunde daarom het voorstel van PvdD om de tekst te corrigeren, net als D66, SP en Volt. De overige partijen kozen er helaas voor de grenzen te blijven opzoeken. 

Van onderop in de regio 

Om met het Rijk in gesprek te gaan over de ruimtelijke keuzes in onze provincie, heeft Gelderland per regio de gemeenten en waterschappen samengebracht. In de zeven regio’s zijn gesprekken gevoerd over de lokale knelpunten en kansen, het resultaat zijn de regioarrangementen.  

GroenLinks vindt dat in de haast wel wat stappen zijn overgeslagen: voor een echt participatieproces is geen tijd genomen. De samenleving is niet betrokken, maatschappelijke partners hebben geen advies kunnen uitbrengen, inwoners konden niet meepraten, gemeenteraden kwamen pas laat of niet aan tafel. 

Omdat de regioarrangementen een cyclisch proces hebben en er na het vaststellen dus meteen gewerkt wordt aan een volgende versie, vindt GroenLinks dat die participatie alsnog kan. In de motie Breng de regio terug in regioarrangementen stelden wij voor dat GS werkt aan het betrekken van de samenleving; maatschappelijke partners en gemeenteraden. Het voorstel werd unaniem aangenomen.