Deze maand stelt de Provincie de nieuwe Omgevingsverordening vast. Dit is een juridisch document waarin alle regels en afspraken over het hele grondgebied van de provincie staan. Het is de vertaling van het beleid, niet het beleid zelf. We vinden het bijzonder dat collega-partijen allerlei zaken willen veranderen, omdat het beleid ze niet aanstaat. Dat is de verkeerde volgorde én lost meestal niets op.
Houtoogst
In de bespreking van de Omgevingsverordening ging het veel over houtoogst: het kappen van bomen voor inkomsten. In ons bosbeleid hebben we afgesproken de natuurwaarden van bepaalde gebieden Natura2000 te verhogen door meer natuurlijk bos te laten ontstaan. Kappen mag nog bij ziekte of voor de veiligheid, maar niet meer alleen voor geld.
Verschillende bosbeheerders van de betreffende gebieden hebben bezwaar tegen dit beleid. Ze vragen de provinciale Staten deze regels niet vast te stellen. Alleen: als we het uit de Omgevingsverordening halen, is het beleid niet weg. Het wordt alleen ingewikkelder om eigenaren compensatie uit te keren voor de misgelopen inkomsten.
GroenLinks vindt dat de bomen moeten blijven staan, natuurlijk oud worden en omvallen. Dood hout verrijkt de natuur enorm en geeft kansen voor heel veel dier- en plantensoorten en schimmels. We vinden ook dat particuliere boseigenaren gecompenseerd mogen worden voor misgelopen inkomsten, en dus moet je dat goed vastleggen.
Oude Bosgroeiplaatsen
Een ander speerpunt van GroenLinks is het beschermen van de oude bosgroeiplaatsen. Dat zijn volgens ons eigen beleid* plekken waar al meer dan 100 jaar aaneengesloten bos staat, wat een bijzondere ecologische waarde voor de bodem betekent. Die locaties zijn extra beschermd. De Gedeputeerde Staten hebben ervoor gekozen de omschrijving van oude bosgroeiplaatsen te specificeren als ‘van voor 1836’. Dat is makkelijker te controleren op een oude kaart. Maar deze definitie is veel smaller dan ‘100 jaar’ en daarmee vallen veel plekken buiten de bescherming.
Gedeputeerde Vreugdenhil wil de aanpassing geen verslechtering noemen, maar een verduidelijking. Wij zijn het daar natuurlijk niet mee eens en willen de regel in overeenstemming brengen met de definitie: 100 jaar of ouder. GroenLinks kiest opnieuw kant voor de bossen.
*Uitvoeringsregels wet Natuurbescherming Gelderland