Interview van Statenlid en tevens fractievoorzitter van GroenLinks Gelderland, Jan Wijnia met Bert Frings, wethouder van GroenLinks in Lingewaard.

Hallo Bert, bedankt dat je aan dit interview mee wilde werken. Begin maar gelijk met te zeggen wie je bent: naam, geboorteplaats en geboortejaar?

“Bert Frings, geboren te Geleen op 29 oktober 1955.”

 

Wat is de samenstelling van het college in Lingewaard?

“Het college in Lingewaard kent een bijzondere samenstelling: de voormalige oppositie zit nu in het college. B06-Lingewaard2000 (8 zetels), Lingewaard Nu (3 zetels); D66 (3 zetels) en GroenLinks met 2 zetels: samen 16 van de 29 zetels. Alle vier partijen hebben één

wethouderspost.

 

Hoe ziet jouw portefeuille er uit?

“Mijn portefeuille is sterk gekoppeld aan het GroenLinks-verkiezingsprogramma. Ik ga over zorg (Wmo), werk & inkomen, jeugd- en jongerenbeleid, ouderenbeleid, volksgezondheid, natuur, milieu, landschap, duurzaamheid en uiterwaarden.”

 

Noem eens twee voor GroenLinks belangrijke punten uit het collegeakkoord.

“De belangrijkste punten voor GroenLinks zijn tevens de enige punten waarover harde financiële afspraken in het akkoord zijn gemaakt: Wmo en duurzaamheid. Tevens is behoud van het landelijke en ontwikkeling van het landschappelijke karakter van de gemeente belangrijk. Op het gebied van mobiliteit gaat de gehele coalitie voor OV in plaats van asfalt.”

 

Wat doet het college van Lingewaard met de eventuele doortrekking van de A15?

“Gemeenteraad en college zijn in principe voor doortrekking van de A15 in een tunnelvariant. GroenLinks heeft in het coalitieakkoord laten opnemen bij andere varianten tegen de doortrekking te mogen stemmen.”

 

Heb je de gemeente al een beetje verkend? En wat viel je op?

“De gemeente Lingewaard is niet volledig vreemd voor mij. Uiteraard kende ik al een aantal ontwikkelingen in de regio, vanuit mijn raadslidmaatschap in Nijmegen. Daarnaast was ik directeur van de Praktijkschool Joannes, met een nevenvestiging in Bemmel. Mijn moeder komt oorspronkelijk uit Arnhem en er is een aantal familieleden afgezakt naar Lingewaard. Wat mij in de gemeente opvalt, is het plattelandskarakter. Grootste probleem is de versnipperde ontwikkeling, waardoor het karakter van de Oost-Betuwe verloren dreigt te gaan. Wat ook opvalt, is dat Lingewaard is ontstaan uit een gemeentelijke herindeling van 10 jaar geleden. En de ‘bloedgroepen’ of samenstellende kernen onderscheiden zich nog steeds van elkaar. Het wij-gevoel is nog volledig naar binnen opgenomen.”

 

Kun je wat vertellen over je werkzaamheden voordat je wethouder werd?

“Ik heb in Nijmegen sociale geografie gestudeerd, met ‘onderwijs’ als hoofdrichting. Via allerlei projectactiviteiten, in het kader van mondiale vorming, ben ik vanaf 1986 tot 1999 met natuur- en milieueducatie bezig geweest. Onder andere als coördinator van het Milieu Educatie Centrum te Nijmegen. Van 1999 tot 2006 heb ik als zzp-er gewerkt. Van 2006 tot april 2010 was ik directeur van de Praktijkschool Joannes.”

“Vanwege mijn achtergrond heb ik me altijd ingezet voor mensen die van huis uit minder kansen hebben meegekregen. Ook in het onderwijs vind je mij dus eerder in het VMBO dan in het gymnasium. Privé heb ik jarenlang, met mijn eerste vrouw, crisispubers in huis opgevangen.”

“Vanaf 1999 ben ik actief voor GroenLinks Nijmegen. Eerst als steunfractielid, daarna als raadslid en tenslotte als fractievoorzitter. Na het overlijden van mijn vrouw ben ik in november 2006 als raadslid afgetreden.”

 

Wat verwacht je van de provincie en van de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten?

“Ik verwacht ondersteuning bij de thema’s die voor ons in de gemeente van belang zijn, zoals hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) en infrastructuur. Ook maak ik mij zorgen over de voorgenomen bezuinigingen in de provincie die met name effect zullen hebben op onze sociale portefeuilles. Ik hoop dat de provincie een aantal zaken, zoals jeugdhulpverlening, integraal overeind houdt. Maar ook de ruimtelijke ontwikkeling langs de rivieren en de ontwikkeling van park Lingezegen zijn speerpunten waar GroenLinks de provincie aan haar zijde verwacht.”

 

Noem eens een concreet doel dat je over vier jaar hebt gerealiseerd in Lingewaard.

“Wat ik in ieder geval in vier jaar gerealiseerd wil hebben, is dat in Lingewaard de ontwikkeling van de uiterwaarden is gebaseerd op de principes van ruimte voor de rivier en natuurontwikkeling. En dat Lingewaard in de top 10 van Gelderse gemeenten staat als het gaat om duurzaamheid, terwijl wij nu in de achterhoede verblijven. En dat in Lingewaard het sociale netwerk van vrijwilligers en professionals nog intact is en iedereen toegang heeft tot dat netwerk.”

 

Bert, bedankt voor je medewerking en veel succes in Lingewaard!