De ‘onrendabele top’ wordt het genoemd: het bedrag dat nodig is om een bouwproject financieel rond te krijgen. Dat is een verkeerde term, want het suggereert dat het een probleem is als er geen winst gemaakt wordt op de bouw. Ontwikkelaars bouwen alleen als er opbrengst te halen valt en daardoor worden er vaker dure huizen gebouwd.
Op de vrije markt hebben ontwikkelaars die met grond speculeren winst als hoofddoel. Wij als overheid hebben het algemeen belang als hoofddoel en wij streven naar voldoende betaalbare huizen. Een woning is voor mensen, niet voor geld. Daarom is het belangrijk dat de provincie stevig regie neemt op die ontwikkelingen in de woningmarkt.
Actief grondbeleid is dat de provincie zelf actief grond aankoopt. Zo wordt het voor gemeenten makkelijker om te kiezen voor het bouwen van sociale huur, want de provincie hoeft geen winst te maken op de grond. Dit geeft de overheid meer grip op wat voor woningen daar komen. Gemeenten hebben vaak geen geld voor zulke aankopen, maar de provincie wel.
Een voorstel om meer actief grondbeleid te gaan voeren, kreeg een ruime meerderheid. Naast de grondbank is erfpacht volgens ons een kansrijk middel om te zorgen voor betaalbare koopwoningen voor de modale inkomens. Dat betekent dat iemand alleen de woning koopt, maar niet de grond. Die blijft in eigendom van de provincie. Daarmee is het makkelijker voor mensen met een modaal inkomen om een eigen huis te kopen.
GroenLinks steunde ook voorstellen om woningen delen en splitsen makkelijker te maken, bij nieuwbouw vooral te sturen op eenpersoonshuishoudens en creatieve oplossingen voor netcongestie aan te grijpen, zodat deze vertragende factor sneller overwonnen kan worden.