… dat iedere Gelderlander een stukje natuur op loopafstand krijgt.

"Groen maakt gelukkig": Paul Hofman-Fransen

Afgelopen decennia heeft de natuur steeds plaats moeten maken voor wonen, werken of het verbouwen van voedsel. Hierdoor zijn wijken en dorpen ‘versteend’, is er ‘landschapspijn’ in het buitengebied en zijn er steeds minder insecten, vogels en planten. Als we zorgen voor natuur op loopafstand voor iedereen, midden in de wijken, dorpen en op het platteland, creëren we een betere situatie voor inwoners en natuur.

Groen maakt gelukkiger

Natuur in de buurt maakt je gelukkig, blijkt uit onderzoek. Natuur nodigt je uit om naar buiten te gaan en te bewegen. Op deze plekken komen buren elkaar tegen en hebben kinderen de mogelijkheid om te spelen. De natuur is ook goed voor de woningwaarde en het vestigingsklimaat voor bedrijven. En de natuur is ons beste wapen tegen een onvoorspelbaar klimaat: zorgt voor verkoeling in warme periodes en in natte periodes voor een betere afvoer van het water. In het buitengebied biedt de natuur kansen voor prettig wonen en recreatie. Een afwisselend landschap met stukken natuur, zoemende insecten en een variatie aan vogels maakt ons buitengebied interessanter en aantrekkelijker!

Natuur heeft verbinding nodig

De variatie van planten, insecten en dieren (biodiversiteit) is enorm teruggelopen de laatste decennia. Natuur in de natuurgebieden beschermen blijkt niet genoeg. Natuur heeft meer kans als het verbonden is. Dat kan door verbindingszones aan te leggen, maar ook door natuurlijke ‘eilandjes’ te creëren in de wijken, dorpen en tussen de weilanden in het buitengebied. Met een plek voor wilde bloemen, variaties aan gras en graan, struiken, bomen en een poel ontstaat een leefgebied voor bijvoorbeeld vlinders, bijen en libellen en ook voor kleine dieren, zoals kikkers, konijnen en vele soorten vogels.

Samen leren om groene kansen te zien

Om deze groene kansen te realiseren moeten we anders leren kijken. Vooral als er in onze omgeving iets verandert. Als ergens een school, een kantoor of een veestal verdwijnt, dan komt de natuur als alternatief voor dat gebouw vaak niet eens voor. Terwijl natuur juist grote toegevoegde waarde heeft en vaak de beste maatschappelijke kansen biedt. Het is belangrijk dat mogelijkheden voor natuur aandacht krijgen. De provincie is als overheid sinds 2017 verantwoordelijk voor de natuur in Nederland. De provincie zou zich samen met gemeenten, eigenaren en omwonende sterk moeten maken voor natuur op loopafstand van iedere Gelderlander. Zo kunnen we groene kansen verzilveren.