Tweemaal per jaar houden we een ledenvergadering. Dat is het moment om je inbreng te geven op wat wij doen, en hoe wij het doen. Ook bespreekt de fractie daar het afgelopen half jaar met de aanwezigen. In aanloop naar de klimaattop in Parijs, gaan leden en politici na afloop met elkaar in gesprek over ideeën en lokale successen op het gebied van het klimaat.
Op zaterdag 21 november is de volgende ledenvergadering. Daar zullen we onder andere een beleidsplan en begroting voor het komende jaar presenteren. Ook stellen we een commissie voor die de fractieleden gaat helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. De fractie gaat met de leden in gesprek over het afgelopen half jaar. Ook komt er een bestuurslid van GroenLinks landelijk om het met de aanwezigen het afgelopen jaar te bespreken.
Agenda ledenvergadering (start: 10 uur)
1. Opening en mededelingen
2. Vaststellen agenda
3. Notulen ledenvergadering 18 April j.l.
4. Wisseling van bestuursleden
- Wouter Witteveen en Harm Keller nemen afscheid van ons. We doen een voorstel voor de opvolger van Wouter als secretaris. Ook stellen we dan Miranda Florussen en Bas Bloemberg aan jullie voor als aspirant-bestuursleden.
5. Toelichting fractie afgelopen half jaar
- De Statenfractie gaat met de aanwezigen in gesprek over het afgelopen half jaar. Heb je prangende vragen aan ze: dit is het moment om ze te stellen!
6. Functioneringscommissie
- We doen een voorstel voor een werkwijze en samenstelling van de functioneringscommissie voor de fractie. Deze gaat met de fractieleden aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling.
7. Afrekening verkiezingen
- De penningmeester licht de afrekening van onze campagne voor de afgelopen Statenverkiezingen toe.
8. Het afgelopen half jaar van GroenLinks Gelderland
- We reflecteren kort over wat er de afgelopen periode gebeurd is.
9. Activiteitenplan en begroting 2016
- We presenteren en bespreken het activiteitenplan voor 2016.
- Idem voor de begroting voor 2016 die hieruit volgt.
- We geven een korte toelichting over een meerjarenbegroting en alternatieve financieringsbronnen, naar aanleiding van de laatste ledenvergadering.
10. Verantwoording landelijk bestuur
- Een lid van het landelijk bestuur van GroenLinks gaat met de aanwezigen in gesprek over het afgelopen jaar.
11. Rondvraag en sluiting
Vanaf 13 uur: lunchpauze (voor lunch wordt gezorgd)
Vanaf 14 uur: debat over de klimaatcampagne
Wat kunnen we in onze eigen buurt doen tegen klimaatverandering? Op 30 november start de belangrijke VN-klimaattop in Parijs. We zijn ons hier al een tijdje voor aan het opwarmen. Mogelijk ben je al bekend met de fotowedstrijd #parismoment, waarin GroenLinksers hun liefdesverklaring aan de aarde uitbeelden. Maar ook op andere manieren willen we weer een extra tandje bijzetten voor de verduurzaming van onze maatschappij.
Na afloop van de ledenvergadering gaan we daarom met elkaar en lokale en provinciale GroenLinks-politici in gesprek om de beste initiatieven te verzamelen. Wat levert ―juist op lokaal niveau― een bijdrage aan het redden van het klimaat? Denk daarbij aan: energiebesparing, het opwekken van duurzame energie, duurzame mobiliteit, financiering van duurzame investeringen, etc. We beperken ons niet alleen tot GroenLinks-leden: neem gerust iemand mee op sleeptouw die geen lid is, maar zich wel bekommert om het klimaat.
Alle goede ideeën en succesvolle initiatieven die langskomen, dienen als inspiratie voor onze raadsleden, statenleden en wethouders. Ook worden ze met de uitkomsten van andere klimaatgesprekken gebundeld en omgevormd tot een Klimaatplan, voor álle GroenLinks-politici in Nederland.
Het wordt gegarandeerd een interessante gelegenheid. Ben jij er ook bij?
In voorbereiding van deze middag, maar ook als je er niet bij kan zijn, willen we je vragen om onze Gelderse fractie te helpen met het verzamelen van plaatjes en argumenten voor een integraal provinciaal klimaatbeleid. Dit is nodig omdat klimaatbeleid al jaren niet meer op de provinciale agenda staat. Wij moeten de andere partijen in de Staten er van overtuigen dat er verder gekeken moet worden dan energie, en dat het voorkomen van CO2-uitstoot maar ook het klimaatbestendig maken van onze omgeving (steden, dorpen, infrastructuur, etc) een integrale aanpak vergt.
Concreet willen we jullie vragen foto's, situatieschetsen of andere creatieve inzendingen te doen, die antwoord geven op de vraag: Waar(om) hebben we klimaatbeleid nodig in Gelderland? Doel van deze inzendingen is het maken van een product (bijvoorbeeld een fotocollage) dat we kunnen aanbieden om het ontwikkelen van een klimaatbeleid op de politieke agenda te zetten.