GroenLinks Gelderland staat voor een groen en een sociaal Gelderland. Waarin we zorgen dat ook volgende generaties hier goed kunnen leven. Daarvoor is het nodig dat we hard gaan werken aan natuurherstel. Daarvoor moet de stikstofuitstoot omlaag en zullen alle partijen hun bijdrage moeten leveren: de industrie, het weg- en vliegverkeer, en ook de boeren. De maatregelen van Remkes staan voor ons als een huis. GroenLinks wil dat de maximumsnelheid voor verkeer omlaag gaat en de veestapel inkrimpt. De provincie moet haar verantwoordelijkheid hierin nemen door de provinciale kaders aan te passen.

 

De intensiteit van de landbouw is immers hoog in Gelderland en heeft nu al een grote weerslag op onze natuur. Op de Veluwe wordt bijvoorbeeld 1 op de 3 koolmezen geboren met gebroken pootjes en zijn prachtige inheemse eiken aan het sterven door de stikstofuitstoot. Daarnaast heeft 1 op 5 kinderen last van astma door de stikstofuitstoot. Daarom staan wij voor een speciale opgave waarin we een eigen verantwoordelijkheid hebben en bereid moeten zijn om maatregelen te nemen die voor onze provincie van belang zijn. We moeten onze Veluwe, andere natuurgebieden en onze gezondheid beschermen. Dat kan betekenen dat de provinciale maatregelen wellicht strenger moeten zijn dan elders, zoals het uitkopen van boeren langs natuurgebieden, Lelystad Airport niet open laten gaan, en maximumsnelheden fors naar beneden stellen. Er moeten geen taboes zijn in dit stikstofdossier.

GroenLinks Gelderland onderschrijft dat de boeren demonstreren omdat zij een te lage prijs voor hun producten. Om dat te veranderen is een systeemverandering nodig. Er moet een systeem komen dat niet inzet op schaalvergroting en intensivering waardoor de prijzen dalen en de natuur schade ondervindt. Er moet een systeem komen waarbij supermarkten een eerlijke prijs gaan betalen voor de producten van de boeren. Deze verandering ondersteunt GroenLinks aan alle kanten. De realiteit is dat de landbouw veelal wordt bedrijft op de huidige wijze, met doorgaande schaalvergroting, met monoculturen, en mestoverschot. Dat is een heilloze weg. Het moet anders. En het kan anders. We produceren nu voor ruim 70% voor het buitenland. Door het sluiten van kringlopen en te zorgen voor fair pricing kan de boer een goede boterham verdienen met een mooi bedrijf dat in balans is met de natuur. Het is tijd voor een sociaal beleid voor boeren. Het is tijd voor een natuur-inclusieve kringlooplandbouw.