Een afstandsnorm van twee keer de tiphoogte: dat betekent dat windmolens ten minste een afstand van woningen moeten houden die twee keer groter is als hun hoogte. Het voorstel kwam van de BBB en SGP. In de vorige cyclus kregen zij veel kritiek op hun plannen en hebben het destijds ingetrokken. Nu kwamen ze met een aangepast voorstel. Een nauwe meerderheid stemde nu in met de plannen. Het is een zorgwekkende ontwikkeling: in de praktijk zet het voorstel een dikke streep door veel geplande windmolens. Het lijkt nagenoeg onmogelijk te worden om nieuwe geschikte locaties te vinden. De Gelderse duurzaamheidsdoelen komen daarmee direct in gevaar.
Een afstandsnorm lost geen gezondheidsklachten of hinder door windmolens op. Voorstanders stellen dat zo’n vaste norm ‘veilig’ en duidelijk is voor omwonenden. Maar die schijnbare eenvoud is misleidend: afstand zegt namelijk niets over hoe mensen windmolens daadwerkelijk ervaren. Geluidsnormen zijn veel betrouwbaarder én wetenschappelijk onderbouwd. GroenLinks hecht veel waarde aan een zorgvuldige inpassing van windmolens, die voldoen aan alle normen, met oog voor mens en natuur. Lokale bestuurders werken samen aan ‘Regionale Energiestrategieën’ (RES), waarin zij afwegen waar windmolens ruimtelijk en maatschappelijk het best passen. Het was dan ook geen verrassing dat meerdere RES-wethouders zich zeer kritisch hebben uitgelaten over dit BBB/SGP-plan. Ook organisaties als Liander, Natuur en Milieu Gelderland en VNO-NCW waren negatief.
Vooruit met zon én wind
Windenergie is goedkoop, geeft mogelijkheden voor lokaal eigendom, en het is een goede aanvulling op zonne-energie. Zo kan windenergie ook helpen om netcongestie te verminderen. Samen met andere progressieve en linkse partijen hebben we alles eraan gedaan om dit voorstel in deze vorm tegen te houden. Een motie van de ChristenUnie om windprojecten op en rondom bedrijventerreinen te stimuleren werd aangenomen. Desalniettemin kan GroenLinks deze draai in het energiebeleid niet anders beoordelen dan een stap achteruit. We maken vandaag keuzes voor onze toekomst. Als we niet snel aan de slag gaan om ons energiesysteem te verduurzamen, dan heeft dat gevolgen voor ons klimaat, onze leefomgeving, projecten die groene elektriciteit nodig hebben en de levens van toekomstige generaties. We blijven ons onverminderd inzetten om groene opwek te realiseren, met zon én wind.