Kleinschalige natuurcampings worden opgekocht door buitenlandse investeerders en veranderd in luxe parkresorts. In recreatiegebieden in de uiterwaarden, waar je niet mag wonen vanwege het risico op hoogwater, worden vakantiewoningen gebouwd die qua flexibiliteit weinig verschillen van een gewoon woonhuis. Investeerders maken slim gebruik van de ruimte die er binnen de huidige vergunningen is en gemeente staat erbij en kijkt ernaar. 

Is het echt zo dat overheden niets kunnen doen? GroenLinks vraagt het zich af. De Beleidslijn Grote Rivieren (BGR) vraagt ruimte voor de rivier. Bouwen in de uiterwaarden is daarmee in tegenspraak. De actualisatie van de BGR die eraan komt, gaat nog een stuk verder.  
Bovendien is de ontwikkeling van meer recreatiewoningen in de uiterwaarden strijdig met het principe Water en bodem sturend, wat het Rijk opdraagt en wat we ook in ons provinciaal beleid volgen. 

Kortom: zelfs als een recreatief ondernemer binnen zijn vergunning blijft, zijn er instrumenten om in te grijpen bij onveilige en onwenselijke ontwikkelingen. GroenLinks en PvdA vragen daarom een inventarisatie van het college: op welke plekken gebeurt dit allemaal en wat gaan we eraan doen? 

Lees al onze vragen in de bijlage.