Update (naar aanleiding van antwoorden op onze vragen): Informatieborden in Ede en Wageningen werken niet, en door heel Gelderland zijn er nog veel busstations die geen informatieborden hebben. Het college is het met ons eens dat werkende digitale ingormatieborden van belang zijn voor toegankelijk OV. Zij zijn nu intensief met de leverancier in overleg om ervoor te zorgen dat de borden er alsnog komen. We zijn blij dat het college hier actief mee bezig is. Het college geeft ook aan dat de busstations op Station Ede-Wageningen nieuwe informatieborden krijgen bij de opening van het nieuwe station in februari. Een stap in de goede richting voor toegankelijker openbaar vervoer! Voor andere locaties kan de provincie echter nog geen duidelijkheid geven over wanneer de borden vervangen zullen zijn. Daar zullen wij scherp op blijven.



Als je op busstation Wageningen en Ede actuele reisinformatie in wil zien, kun je helaas niet bij de daarvoor bedoelde informatieborden terecht. Die staan namelijk al meer dan drie jaar op zwart. Ook in Arnhem en bij meer dan 100 andere bushaltes door de hele provincie werken de informatieborden niet of zijn ze nog niet geïnstalleerd. Veel mensen kunnen met hun mobiel de reisinformatie opvragen, maar lang niet iedereen kan dat. Ouderen zijn bijvoorbeeld vaak nog afhankelijk van de digitale schermen bij busstations en bushaltes. Beschikbaarheid van actuele reisinformatie bij de bushalte is dan erg belangrijk om op je bestemming te kunnen komen. 

Dat de Gelderse reiziger zo lang heeft moeten wachten, zou het gevolg zijn van logisitieke problemen. Het blijft hoe dan ook de verantwoordelijkheid van Provincie en gemeenten om het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom stelden we samen met de PvdA vragen aan het College. Wat doen zij om de informatieborden zo snel mogelijk te repareren of te plaatsen? En binnen welke termijn verwachten ze dat dit gebeurd kan zijn? 

Goed openbaar vervoer is essentieel voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van onze steden en dorpen. GroenLinks wil dat openbaar vervoer toegankelijk is voor iedereen, met reisinformatie overal binnen handbereik. Het repareren en plaatsen van informatieborden moet daarom sneller gebeuren, zodat alle reizigers goed geïnformeerd van A naar B kunnen komen.