Al jaren wil het Slingeland Ziekenhuis een nieuw gebouw aan de A18. Op de website presenteert het ziekenhuis dit zelfs al als een voldongen feit. Het is echter wettelijk verplicht om eerst te kijken of er geen geschikte locaties zijn binnen stedelijk gebied, om zo te voorkomen dat 'goedkope' groene en open gebieden volgebouwd worden.
Om aan deze wettelijke verplichting te voldoen, presenteerde de directeur van het Slingeland Ziekenhuis een rapport aan de Doetinchemse gemeenteraad dat in opdracht van het ziekenhuis is geschreven. Dit rapport heeft de weinig verassende conclusie dat alleen de locatie waar het Slingeland Ziekenhuis graag een nieuw ziekenhuis wil bouwen (aan de A18), voldoet aan de eisen van het Slingeland Ziekenhuis. 'Wij van WC Eend adviseren WC Eend'.
In het rapport worden drie voorwaarden gepresenteerd waaraan een locatie volgens het Slingeland moet voldoen: bereikbaarheid, toekomstbestendigheid en belevingswaarde.
Laten we beginnen met bereikbaarheid: volgens de directeur van het Slingeland ziekenhuis is het Wedeoterrein als alternatieve binnenstedelijke locatie maar liefst 10 minuten extra rijden voor een ambulance vanaf het zuidelijke verzorgingsgebied, dan de door hun gewenste locatie aan de A18. Dit is een vreemde constatering, aangezien het anderhalve minuut verder is. Het hangt er natuurlijk vanaf waar de ambulance vandaan moet komen.
Daarnaast geldt bereikbaarheid niet alleen voor een ambulance, maar ook voor de bezoekers en het personeel. De locatie aan de A18 nodigt uit tot autogebruik. Er is nauwelijks een alternatief, een schamele troost voor hen die geen auto hebben of, zoals vaker voorkomt bij ziekenhuizen, niet meer zelf kunnen rijden.
In de regio is geen locatie beter ontsloten voor fietsers en openbaar vervoer dan het Wedeoterrein, door de ligging pal naast het bus- en treinstation. Daarnaast is het ook goed bereikbaar per auto, zowel voor het noordelijke als het zuidelijke verzorgingsgebied.
Met 'toekomstbestendigheid' wordt bedoeld de mogelijkheid om het nieuwe gebouw aan te passen aan de ruimtevraag in de toekomst. De locatie aan de A18 geeft zeeën van ruimte, het is tenslotte een weiland.
De vraag is echter niet of een weiland veel ruimte biedt, maar of een binnenstedelijke locatie niet toekomstbestendig kan zijn? Volgens bureau Pieterse Terwel Grevink, een van de auteurs van het rapport van het Slingeland ziekenhuis, kan dat prima. Zij maakten al plannen voor het Westfriesgasthuis naast het centraal station van Hoorn, het Medisch Spectrum Twente in het centrum van Enschede en regioziekenhuis BovenIJ in Amsterdam. Kortom een locatie hoeft geen weiland te zijn om een toekomstbestendig ziekenhuis te kunnen realiseren. Dat het Wedeoterrein voldoende ruimte heeft bevestigt het onderzoek zelf.
Dan de belevingswaarde, hiermee doelde de directeur op het creëren van een 'healing environment', een 'groene' omgeving waardoor patiënten sneller herstellen. Dat een landelijke ligging niet noodzakelijk is, blijkt echter uit het advies van bureau Pieterse Terwel Grevink. Zo ontwierpen zij het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch: 'Door onder andere de binnentuinen te benutten (...), is een 'healing environment' gecreëerd.'
Het rapport had als doel om de 'Ladder voor duurzame verstedelijking' te volgen, het resultaat blijkt echter van een hoog WC Eendgehalte. Het is nu aan de gemeente Doetinchem en de provincie Gelderland om hun verantwoordelijkheid te nemen.
Joa Maouche, lid Provinciale Staten GroenLinks Gelderland
John Westerdiep, gemeenteraadslid GroenLinks Doetinchem