In de Statenvergadering van 29 september 2010, heeft de Statenfractie van GroenLinks ernstige bezwaren geuit tegen de voorgenomen plannen van de regering met betrekking tot het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Wij hebben daarom ook een motie ondersteund (M54, zie bijlage), waarbij we de kabinetsplannen in de huidige vorm niet aanvaardbaar vinden. Deze hebben we niet mede ingediend en ondertekend, omdat er in de motie ook gevraagd wordt om te kijken naar nieuwe tracés.
De PHS heeft tot doel om uiterlijk 2020 reizigers de mogelijkheid te bieden om elke tien minuten op te stappen op een intercity of sprinter, op de drukste trajecten in de Randstad. Dat is een uitstekend idee, maar daarvoor moet een deel van het goederenvervoer dat nu nog door de Randstad rijdt, via andere routes geleid worden, waaronder met name de IJssellijn en de Twentelijn.
Het goederenvervoer verschuift hiermee naar de IJssellijn en de Twentelijn. Bewoners langs de IJssellijn en de Twentelijn vrezen terecht voor een toename van enkele tientallen goederentreinen per etmaal en de gevolgen die dat heeft voor het leefklimaat.
Om de leefbaarheid te handhaven worden er voorstellen gedaan, zoals het verbeteren van de isolatie aan woningen. Dat zijn echter slechts lapmiddelen. Voor maatregelen tegen trillingshinder, vervoer van gevaarlijke stoffen, veiligheid, geluid, fijnstof en een slechtere bereikbaarheid door voortdurend dichte spoorbomen is bij lange na niet voldoende geld gereserveerd.
De Statenfractie Gelderland van GroenLinks pleit tevens voor duidelijke normen en wetgeving voor lawaai, fijnstof en trillingen. Het blijkt dat er in het verleden een wet heeft bestaan voor normen voor geluid en trillingshinder, maar die is ingetrokken (naar verluid omdat dit de overheid handig van pas kwam). Er moet echter een ijkpunt zijn waaraan burgers hun ongemak (en ergernis) kunnen toetsen om van hun rechten gebruik te kunnen maken.
Met het voorstel dat op tafel ligt wordt de leefbaarheid van de dorpen en de mensen die al jaren overlast of problemen hebben alleen maar verder aangetast. Door toename van het aantal goederentreinen zullen de gevolgen voor de gezondheid en het woon- en leefklimaat alleen maar groter worden.
Waarom het vorige kabinet toch met dit voorstel komt, in de wetenschap dat dit op veel weerstand zal stuiten, is volgens GroenLinks om ten finale te komen tot een nog een veel rampzaligere plan, namelijk het aanleggen van een nieuwe spoorlijn dwars door het groene landschap: de NOORDTAK.
Wij zijn tegen de plannen van voormalig minister Eurlings, het vorige en het huidige kabinet.
De GroenLinks Statenfractie Gelderland pleit er onder meer voor dat naar alternatieven gezocht moeten worden, zoals het goederenvervoer over water en dat de IJssel veel meer gebruikt moet gaan worden in de toekomst.