De laatste Statenvergadering van de provinciale staten Gelderland werd gedomineerd door een achtergestelde discussie over de reisdeclaraties van oud-gedeputeerde Co Verdaas. Hierdoor kwamen de andere onderwerpen cultuur, sport en herstructurering bedrijventerreinen onvoldoende aan bod.

 

Allereerst werd afscheid genomen van VVD Statenlid en huidig Tweede Kamerlid Remco Dijkstra. Als persoon een gewaardeerd Statenlid, maar zijn standpunten, met name op het gebied van klimaat en cultuur waren vaak extreem.

Dankzij het verzoek om een interpellatiedebat van de SP na aanleiding van het aftreden van dhr. Verdaas als Staatssecretaris, was er in de Gelderse staten meer aandacht voor navelstaren en controleren van elkaar dan naar de beleidsinhoud te kijken. Integriteit heeft GroenLinks hoog in het vaandel staan en laat heel duidelijk zijn dat wij als Statenfractie de handelwijze van Verdaas, het onjuist declareren van woon-werkverkeer, afwijzen. Ook hebben wij onze twijfel of de heer Verdaas naar de letter van de wet, ingezetene was van de provincie Gelderland wat conform de regels moet. Echter, de discussie over zijn woonplaats is eerder gevoerd en daar hadden wij statenbreed (behoudens de PVV) geen moeite mee. Inschrijving in Nijmegen EN eigen mededeling dat je er ook woont, is voor ons voldoende. Het is niet aan ons te controleren of hij daar daadwerkelijk woont. Dat doen wij ook niet met andere gedeputeerden of Statenleden zelf. Het onjuist declareren is wel kwalijk, maar in onze overtuiging is dit eerder een geval van `een beetje dom’ dan vanuit zelfverrijking of bewuste misleiding. Wij accepteren de uitleg zoals die door dhr. Verdaas in zijn mail is beschreven. Ook vertrouwen we GS dat zij ons hierover goed hebben geïnformeerd en zij niet bekend waren met de onjuiste declaraties. Voor ons is de les uit dit debat dat er altijd discussies kunnen blijven over declaraties en dat we hier dus zoveel mogelijk vanaf moeten. Liever een vaste, kleine vergoeding dan een onduidelijke, multi-interpretabele regeling. Ook pleitten wij voor meer treingebruik door gedeputeerden en ambtelijke top dan het gebruik van de dienstauto. Ondanks dit punt, steunden wij niet de motie van wantrouwen van de SP en PVV tegen het college. Met 43 tegen 11 stemmen werd deze motie verworpen.

Vervolgens kon het over de inhoud gaan: het papierloos vergaderen. Per 1 januari 2013 zullen de staten papierloos vergaderen invoeren. Dit spaart het milieu en kosten. Hoeveel is nog de vraag, maar in onze overtuiging is papierloos de toekomst en is het ook goed voor de Statenleden om hiermee aan de slag te gaan.

De volgende onderwerpen worden verder in sneltreinvaart afgehandeld. Bij de cultuurnota brengt Renske namens ons in dat de transitie naar cultureel ondernemerschap op een verantwoorde manier moet kunnen plaatsvinden. De provincie moet een goede en betrouwbare partner zijn en blijven, ook voor deze culturele ondernemers en niet alleen voor de (maak) industrie. In deze cultuurnota zijn de budgetten ontoereikend om alle waardevolle projecten, waar eerst wel financiering voor was, voldoende te steunen. Om wat meer ruimte te vinden in het budget, stelt GL voor om de middelen voor het Gelders archief, wat feitelijk geen culturele instelling is, uit het cultuurbudget te halen. Helaas is de motie hierover niet aangenomen en geen verbetering van de cultuurnota aangebracht, waardoor we als fractie geen steun konden verlenen aan de cultuurnota.

De sportnota kunnen we grotendeels wel steunen, waarbij we als GroenLinks blijven hameren op meer aandacht voor breedtesport en minder voor topsport.

Het laatste belangrijke punt betrof de financiële situatie van gemeenten. Wouter heeft ingebracht dat er nu veel creativiteit wordt gevraagd van het provinciebestuur in deze crisistijden. Bij cofinancieringprojecten niet standaardeisen stellen, maar flexibel omgaan met situatie. Problemen zijn echter te groot om nu maar de portemonnee open te trekken, dus wel steun aan algemene lijn om behoedzaam te opereren.