2008
Vooral de hoorzittingen van de commissie Jeugd, Welzijn, Zorg en Cultuur vond ik uitermate boeiend. Hele rijen insprekers bezochten deze. We weten opnieuw en zeer duidelijk voor wie wij in Provinciale Staten werken: de organisaties en instellingen die mede uitvoering geven aan ons beleid en die ons een erg goed inzicht geven in de problemen die zij steeds tegenkomen.

Hetzelfde geldt voor de Regionale Samenwerkingscontracten die zijn afgesloten met steden, regio’s en dorpen voor de uitvoering van beleid op meerdere pijlers: sociaal, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, milieu en voorzieningen.

Ook de contacten met fracties in de provincie en bezoeken aan steden en regio’s vond ik heel prima. Deze waren zeer informatief en belangrijk voor de standpuntbepaling van de provinciale fractie.

Kernwoorden: contacten en informeren.

2009

Dit jaar wil ik mij meer bezighouden met de volgende zaken.

Het commissiewerk, vooral voor de commissie Algemeen bestuur en financiën. Saaiere onderwerpen, maar belangrijk voor Provinciale Staten: vooral onze controle op de centen, via de jaarrekening en begroting en wat daar tussen ligt.

Kernwoord: kritisch controleren.

De crisis en hoe daarop te reageren, met name in de sfeer van de verkoop van de Nuon-aandelen en de inzet van de opbrengsten.

Daarnaast vooruitlopen op de verkiezingen, na de Europese van dit jaar... Vooral op: hoe belangrijk is de provincie als bestuurslaag. En wat moet de provincie al dan niet doen?

Kernwoord: profileren.

Niet echt een onderwerp, maar wel een aandachtspunt. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening, vooral op het vlak van bevoegdheden en taakverdeling tussen gemeenten en provincie. Specifiek: de consequenties voor burgers, bewonersorganisaties en gemeenten.

Kernwoord: burgerparticipatie.

Niet zozeer de eindeloze rijkdom van de provincie, maar de manier waarop deze wordt aangewend voor een beter milieu en voor goede sociale en culturele voorzieningen in Gelderland.

Kernwoord: schoon(veilig) en leefbaar.

Lees verder:  halverwege door Gerard Heemskerk