Ünal Sözen heeft het Statenlidmaatschap overgenomen van voortijdig vertrokken fractiegenoot René Kortooms. Sözen was eerder twaalf jaar raadslid in zijn woonplaats Tiel en heeft nu de portefeuille ruimtelijk ordening, wonen en milieu.
Hoe bevalt de sprong van lokale politiek naar de provincie?
Vooraf had ik gedacht dat ik moeite zou hebben met de grootte van de provincie maar het blijkt makkelijker en mooier dan ik dacht. Na twaalf jaar lokale politiek kan ik nu beter verbanden leggen. Vroeger dacht ik dat Tiel de kern van Nederland was. Nu kijk ik met een provinciaal oog ernaar en zie dat er meer aan de hand is dan gemeentelijk beleid.
Wat zijn je politieke prioriteiten voor 2009?
Woningbouw: meer goedkope en beter geïsoleerde woningen. Betere isolatie ook in het licht van de hoge en verder stijgende energiekosten. En de vergrijzing vraagt om aandacht: mensen hebben straks meer zorg en ook aangepaste woningen nodig. Ik heb in maart een symposium georganiseerd met als thema: ‘Oud worden als allochtoon in Rivierenland’. De groei van allochtone ouderen is groot. Er was veel belangstelling. Wederzijds is er enorme onwetendheid. Nauwelijks kennis van geloofs- en cultuurverschillen. De voorzieningen moeten toegankelijker voor deze doelgroep én de bekendheid bij allochtone ouderen moet verbeterd worden.
En in de Staten, moet daar iets verbeterd worden?
We zouden in de Staten beter onze controlerende rol kunnen uitvoeren. Statenleden moeten beter overzicht krijgen in de beleidskaders en in hoe gedeputeerden functioneren. Ik werk aan een voorstel om de kaders inzichtelijker te maken zodat we onze controlerende taak ook beter kunnen vervullen.
Wat gaat je echt aan het hart?
Sociaal beleid. Het behoort niet tot mijn portefeuille, maar het houdt me wel bezig en ik vind dat het vaak onderbelicht blijft. Ook binnen de fractie kunnen we het veel meer aan de orde stellen. Landelijk wordt sociaal beleid bij GroenLinks ook een beetje vergeten. Persoonlijk vind ik dat er geen voedselbanken in Nederland moeten zijn, in Nederland hoeft dat gewoon niet. Maar dan moet je wel andere politieke keuzes maken. Willen we liever wegen of welzijn van mensen? Ik wil graag met onze fractie die discussie op een hoger niveau tillen.
Wat moet de Gelderse burger zich over een jaar herinneren van de inzet van de Statenfractie van GroenLinks?
Dat GroenLinks heeft bijgedragen aan een groene en sociale omgeving. Dat er betere isolatie is bij woningbouw. Daar kunnen mensen op rekenen. Met het groene zit het bij GroenLinks goed, en vanaf nu ook de sociale kant. We hebben altijd getracht om groen en sociaal in evenwicht te houden. Toch zijn we teveel uitgeschoten naar de harde, groene, sector. Tussen beide hoort geen afstand, het moet in elkaar gevlochten worden.
Tijdens de campagne was je wens de burger dichter bij het provinciaal bestuur te brengen. Nu nog steeds?
Soms moet je reëel zijn. De provincie staat ver weg van de individuele burger. Maar Gelderland is toch dichterbij dan je denkt. De vraag is: moeten we veel geld steken in bekend maken wat we doen of liever onze taak gewoon goed doen? Als fractie kunnen we wel veel met burgers doen. Mijn inzet is om actief naar GroenLinksfracties toe te gaan. Samen met lokale afdelingen dingen te organiseren. Dan bereik je de achterban van die lokale fracties, en zo bereik je de burger.
Lees verder: halverwege de Statenperiode door Mieke Welschen