- Op de bres voor de democratie
- Hoogspanningskabels ondergronds brengen in Apeldoorn
- Bijdrage Orientalis: Een laatste maal onder strikte voorwaarden
Op de bres voor de democratie
Afgelopen maand heeft het IPO namens de provincies een akkoord gesloten met de regering over de financiën. Dit heeft echter ernstige gevolgen voor Gelderland en andere provincies. Allereerst wordt een relatief groot deel van de bezuinigingen op de provincies afgewenteld. Bovendien raken provincies een groot deel van hun beleidsvrijheid kwijt. Merkwaardig is dat binnen 10 dagen dit akkoord werd goedgekeurd door het IPO-bestuur, zonder raadpleging van de gekozen volksvertegenwoordiging. Fractievoorzitter Wouter van Eck hekelde dit proces en diende een motie om het IPO tot de orde te roepen: "Haastige spoed? Doet de democratie zelden goed." Dit soort verstrekkende afspraken horen niet zonder correcte democratische controle tot stand te komen. Het initiatief van GroenLinks werd gesteund door PvdA, CDA, SP, D66, Christen Unie, SGP, 50+, Partij voor de Dieren en Groep Wullink. Alleen VVD en PVV stemden tegen.
Hoogspanningskabels ondergronds brengen in Apeldoorn
Ons gezamenlijke doel is het garanderen van de kwaliteit van woon- en leefklimaat in wijken zo geeft Ünal Sözen, Statenlid van GroenLinks, aan in zijn betoog over het ondergronds brengen van hoogspanningskabels in Apeldoorn. De richtlijnen van VROM richten zich op kwetsbare functies zoals wonen en scholen in de zone van maximaal 0.4 microtesla.
Er is al vanaf 2007 onderhandeld met verschillende partijen hierover. Bij die onderhandelingen ging het over een provinciale bijdrage van 1,5 miljoen euro voor het hele tracé van 3 kilometer. In voorliggend Statenvoorstel is er 1 km van het tracé afgehaald, maar de bijdrage van de provincie is hetzelfde gebleven. Naar het idee van GroenLinks is de gekozen variant een te dure variant. Als ons wordt gezegd dat wij bestuurlijk betrouwbaar dienen te zijn is GroenLinks van mening dat ook de gemeente Apeldoorn gewezen dient te worden op haar bestuurlijke betrouwbaarheid. De bijdrage is gevraagd voor het hele tracé en zou ook naar ons idee voor het hele tracé gebruikt moeten worden.
Het Statenvoorstel wordt aangehouden en provincie en gemeente gaan kijken hoe het hele tracé geregeld kan worden, daarvoor moet er nog 3 miljoen euro bij.
Een andere voorwaarde voor GroenLinks om akkoord te gaan met de provinciale bijdrage is dat het geld teruggevorderd moet worden als er duidelijkheid is over het meerjaren-verkabelingsprogramma van het ministerie van EZ en de kosten daaruit gehaald kunnen worden.
Bijdrage Orientalis: Een laatste maal onder strikte voorwaarden
GroenLinks is altijd een voorstander van investeren in cultuur. Cultuur verbindt de samenleving. GroenLinks vindt dan ook dat er te weinig geld is voor cultuur op de totale begroting van Gelderland. Zo begint Statenlid Renske Waardenburg haar betoog over een nieuwe subsidie voor Museumpark Oriëntalis. GroenLinks is in principe voorstander voor het behoud van het erfgoed van de Heiligeland Stichting en ook voor het behoud van het zo mogelijk nog uniekere Romeinse aquaduct in het museumpark. Uiteraard hechten we ook veel waarde aan de natuur en de EHS waar Orientalis in ligt.
De plannen die voor Orientalis in 2010 ontwikkeld zijn, waren te megalomaan. Bovendien zouden ze een te groot deel van ons toch al te krappe voor cultuur opsouperen. Toen deze megalomane plannen werden besproken in de Staten stemde iedereen van VVD tot SP voor. Behalve GroenLinks en de SGP.
Het heeft te lang geduurd voordat definitief duidelijk werd dat het niet ging lukken met die grootse plannen. In november 2012 werd bij motie de opdracht aan GS gegeven om met meerdere scenario’s te komen voor de toekomst van dit erfgoed. Die meerdere scenario’s kwamen er niet.
Er ligt nu wel een veel soberder plan, met een begroting die naar onze mening nog wel risico’s heeft. Maar er is zeker draagvlak en er zijn als reactie op het voorgenomen besluit toezeggingen gedaan voor financiering. Onder andere door de gemeente Groesbeek. Onze partij worstelt met verschillende dilemma’s: we willen het waardevolle park openhouden voor het publiek. We begrijpen dat dat niet kosteloos kan. We willen echter uitsluiten dat er bouwplannen voor hotels en dergelijke ontwikkeld worden om het museumpark te financieren - we hechten immers veel waarde aan de EHS. Voorts doen we andere culturele initiatieven te kort als we dit ook nog uit het budget voor cultuur moeten betalen.
Alles afwegende hebben we besloten om de motie en het amendement van het CDA en anderen te steunen, waarin eenmalig geld ter beschikking word gesteld. Voor ons is van doorslaggevend belang dat het geld niet uit het krappe cultuurbudget komt en dat tevens als voorwaarde wordt gesteld dat er niet in de EHS gebouwd gaat worden.
Als toekomstige inkomsten onverhoopt toch tegenvallen, zal er vooral tijdig gekozen moeten worden voor creatieve oplossingen. Dat is de dure les die van het mislukken van het megalomane plan geleerd moet zijn. We vertrouwen erop dat er dan alsnog scenario's mogelijk zijn die zuinigheid weten combineren met behoud van de cultuurhistorische en landschappelijke waarden in het landschapspark.