Ons vertrouwen is geschaad bij het onderzoek naar de zogenaamde ‘hybridisatie’ van de wolf. Sommige partijen wilden extra bewijs dat de wolven in Gelderland niet vermengd zijn met honden. Daarom vroegen Provinciale Staten om extra DNA-onderzoek te laten doen door deskundige en erkende onderzoekslaboratoria. Hoewel wij vertrouwen hadden in de informatie van de WUR dat er geen sprake was van hybride wolven in Nederland, vonden we het geen kwaad kunnen als dit opnieuw wetenschappelijk onderbouwd werd.
GroenLinks wil werken aan een gemeenschappelijke basis waarmee we samen beleid kunnen maken. Wij zijn er daarom erg van geschrokken dat de gedeputeerde heeft aangeklopt bij een controversieel commercieel lab dat allerlei onjuiste speculaties voedt met hun foutieve methode*.
Dit is een voorbeeld van een breder probleem: als we als overheid meegaan in desinformatie, zorgt dat voor nog meer onrust, wantrouwen en polarisatie in de samenleving. Wij willen graag dat de Gedeputeerde Staten vertrouwen op wetenschappelijke kennis. Zoals die er is bij het CEWolf consortium: een samenwerking van 14 wetenschappelijke instituten uit Noord-Europa, waaronder Wageningen Environmental Research.
Er wordt zoveel onzin verkondigd over de wolf en de mogelijkheden van onze provincie om in te grijpen, dat wij ons genoodzaakt voelden om een motie in te dienen over het vertrouwen op wetenschappelijke kennis. Opvallend genoeg werd de motie ontraden door het college en kreeg ook geen meerderheid in de Staten. En dat zegt eigenlijk genoeg.